Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Przepyszne i proste danie sezonowe to cukinia faszerowana mięsem drobiowym z warzywami.
Składniki na cukinię faszerowaną mięsem i warzywami:
- 3 małe cukinie
- 1 duży filet z kurczaka
- 1 papryka
- 1 pomidor
- świeża natka pietruszki
- 15 dkg sera żółtego
- 2-3 łyżki oleju Kujawski z ziołami “Pomidor, czosnek, bazylia”
- 1 cebula
- sól oraz pieprz
Jak przygotować cukinię faszerowaną mięsem i warzywami?
Cukinię nacinam na górze i wyciągam miąższ.
Filet z kurczaka kroję na mniejsze kawałki i przyprawiam, używając soli oraz pieprzu.
Kroję również warzywa, w tym miąższ cukinii.
Na patelni rozgrzewam ziołowy olej Kujawski i podsmażam na nim mięso oraz cebulę.
Po 5 min. dokładam pozostałe warzywa i smażę jeszcze przez kilka minut. Taki farsz przekładam na cukinie i polewam jeszcze olejem Kujawskim.
Piekę przez ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Po 10 min. posypuję cukinie serem żółtym i zapiekam jeszcze przez około 10 min.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis