Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Zdjęcie - Cukinia faszerowana mięsem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepyszne i proste danie sezonowe to cukinia faszerowana mięsem drobiowym z warzywami.

Zdjęcie - Cukinia faszerowana mięsem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na cukinię faszerowaną mięsem i warzywami:

  • 3 małe cukinie
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • świeża natka pietruszki
  • 15 dkg sera żółtego
  • 2-3 łyżki oleju Kujawski z ziołami “Pomidor, czosnek, bazylia”
  • 1 cebula
  • sól oraz pieprz

Zdjęcie - Cukinia faszerowana mięsem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak przygotować cukinię faszerowaną mięsem i warzywami?

Cukinię nacinam na górze i wyciągam miąższ.

Filet z kurczaka kroję na mniejsze kawałki i przyprawiam, używając soli oraz pieprzu.

Kroję również warzywa, w tym miąższ cukinii.

Na patelni rozgrzewam ziołowy olej Kujawski i podsmażam na nim mięso oraz cebulę.

Po 5 min. dokładam pozostałe warzywa i smażę jeszcze przez kilka minut. Taki farsz przekładam na cukinie i polewam jeszcze olejem Kujawskim.

Piekę przez ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Po 10 min. posypuję cukinie serem żółtym i zapiekam jeszcze przez około 10 min.

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów