Puchate ciasto z owocami i budyniem

Uwielbiam robić ciasta na oleju, bo są bardzo proste w przygotowaniu. Wychodzą puszyste i wilgotne. Piekę na neutralnym smakowo oleju rzepakowym Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Składniki na puchate ciasto z owocami i budyniem:
👉 Forma 22 cm
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki (340 g)
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
❗️koniecznie w temperaturze pokojowej ❗️:
- 170 ml maślanki
- 80 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 300g owoców
- 20g proszku budyniowego
- 1 łyżka cukru
- 250ml mleka
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 20 g cukru
- 20 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Jak upiec puchate ciasto z owocami i budyniem?
1️⃣ Robimy budyń według opakowania (połowa porcji), przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
2️⃣ Truskawki i borówki dokładnie myjemy, a truskawki kroimy.
3️⃣ Jajka roztrzepujemy z maślanką, dolewamy olej rzepakowy.
4️⃣ Do ciasta przesiewamy mąkę i proszek, dodajemy cukier i delikatnie mieszamy.
5️⃣ Ciasto przekładamy do formy silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia.
6️⃣ Nakładamy łyżką budyń, następnie owoce.
7️⃣ Składniki na kruszonkę mieszamy i posypujemy nią ciasto z owocami.
8️⃣ Ciasto z owocami pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.