Puchate ciasto z owocami i budyniem

Puchate ciasto z owocami i budyniem

Zdjęcie - Puchate ciasto z owocami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam robić ciasta na oleju, bo są bardzo proste w przygotowaniu. Wychodzą puszyste i wilgotne. Piekę na neutralnym smakowo oleju rzepakowym Kujawski z pierwszego tłoczenia.

Składniki na puchate ciasto z owocami i budyniem:

👉 Forma 22 cm

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki (340 g) 
  • 120 g cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:
❗️koniecznie w temperaturze pokojowej ❗️:

  • 170 ml maślanki 
  • 80 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 jajka 

Dodatkowo:

  • 300g owoców 
  • 20g proszku budyniowego 
  • 1 łyżka cukru 
  • 250ml mleka

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej 
  • 20 g cukru 
  • 20 ml oleju Kujawskiego  z pierwszego tłoczenia

Zdjęcie - Puchate ciasto z owocami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec puchate ciasto z owocami i budyniem?

1️⃣ Robimy budyń według opakowania (połowa porcji), przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.

2️⃣ Truskawki i borówki dokładnie myjemy, a truskawki kroimy.

3️⃣ Jajka roztrzepujemy z maślanką, dolewamy olej rzepakowy.

4️⃣ Do ciasta przesiewamy mąkę i proszek, dodajemy cukier i delikatnie mieszamy.

5️⃣ Ciasto przekładamy do formy silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia.

6️⃣ Nakładamy łyżką budyń, następnie owoce.

7️⃣ Składniki na kruszonkę mieszamy i posypujemy nią ciasto z owocami.

8️⃣ Ciasto z owocami pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

Zdjęcie - Puchate ciasto z owocami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów