Papryka faszerowana mięsem mielonymi i ryżem

Papryka faszerowana mięsem mielonymi i ryżem

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonymi i ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszamy do przygotowania pysznej papryki faszerowanej mięsem mielonym i ryżem – to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Kluczem do głębi smaku jest odpowiednie podsmażenie składników na patelni, w czym niezastąpiony okazuje się olej Kujawski 3 ziarna. Dzięki niemu cebula pięknie się rumieni, a mięso nabiera doskonałego aromatu, co gwarantuje soczyste i aromatyczne nadzienie.

Składniki na paprykę faszerowana mięsem mielonymi i ryżem:

  • 4 sztuki średniej papryki czerwonej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 100 g tartej mozzarelli
  • olej Kujawski 3 ziarna
  • sól i pieprz

Zdjęcie - Papryka faszerowana mięsem mielonymi i ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak przygotować paprykę faszerowana mięsem mielonymi i ryżem:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Papryki czerwone umyć, przekroić wzdłuż na połówki i wykroić ziarnka.

Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy czosnek i po chwili mięso mielone oraz przyprawy: paprykę słodką, wędzoną, oregano, tymianek, sól oraz pieprz.

Gdy mięso się podsmaży, dodajemy pomidory z puszki i całość smażymy przez ok. 10 minut, aż woda z pomidorów odparuje. Następnie do zawartości patelni dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy.

Tak przygotowanym farszem wypełniamy przygotowane wcześniej papryki. Papryki ułożyć na blaszce do pieczenia. Nalewamy do niej ok. 3/4 szklanki wody, a następnie zapiekamy.

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C bez termoobiegu. Po tym czasie posypujemy tartym serem mozarella i zapiekamy jeszcze przez 10 minut, aby ser się rozpuścił i zarumienił.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania 80 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów