Papryka faszerowana mięsem mielonymi i ryżem

Zapraszamy do przygotowania pysznej papryki faszerowanej mięsem mielonym i ryżem – to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Kluczem do głębi smaku jest odpowiednie podsmażenie składników na patelni, w czym niezastąpiony okazuje się olej Kujawski 3 ziarna. Dzięki niemu cebula pięknie się rumieni, a mięso nabiera doskonałego aromatu, co gwarantuje soczyste i aromatyczne nadzienie.
Składniki na paprykę faszerowana mięsem mielonymi i ryżem:
- 4 sztuki średniej papryki czerwonej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 100 g tartej mozzarelli
- olej Kujawski 3 ziarna
- sól i pieprz
Jak przygotować paprykę faszerowana mięsem mielonymi i ryżem:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Papryki czerwone umyć, przekroić wzdłuż na połówki i wykroić ziarnka.
Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy czosnek i po chwili mięso mielone oraz przyprawy: paprykę słodką, wędzoną, oregano, tymianek, sól oraz pieprz.
Gdy mięso się podsmaży, dodajemy pomidory z puszki i całość smażymy przez ok. 10 minut, aż woda z pomidorów odparuje. Następnie do zawartości patelni dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy przygotowane wcześniej papryki. Papryki ułożyć na blaszce do pieczenia. Nalewamy do niej ok. 3/4 szklanki wody, a następnie zapiekamy.
Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C bez termoobiegu. Po tym czasie posypujemy tartym serem mozarella i zapiekamy jeszcze przez 10 minut, aby ser się rozpuścił i zarumienił.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania 80 min
Stopień trudności: prosty przepis