Na pierwsze filipińskie danie na blogu nie mogłam wybrać niczego innego jak pancitu, czyli - w dosłownym tłumaczeniu - smażonego makaronu (azjatyckich noodli). Danie ma swoje pochodzenie w Chinach, choć przeplatają się w nich również hiszpańskie smaki, czyt. popularny dodatek chorizo.
Sznycle niby zwyczajne, a jednak dzięki sosowi cukiniowemu nabierają zupełnie nowego oblicza. Sos podkręcony bazylią i sokiem z cytryny jest bardzo smaczny i chociaż delikatny i kremowy, to jednak wcale nie mdły w smaku.
Przedstawiam dziś jednonaczyniowy i szybki obiad, propozycję na danie szybkie, smaczne i wyjątkowe. Ze względu na dodatek szafranu i kaparów - wręcz eleganckie!
Dziś mam dla Was przepis na fantastycznego kurczaka po kreolsku.
Wersja dla tych, którzy lubią na ostro ;)
Delikatne, niesamowicie soczyste i aromatyczne mięso … podane z ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką są rewelacyjnym pomysłem na obiad!
Szybko, smacznie .. lekko i dietetycznie!
Deser jest bardzo prosty. Możemy dowolnie zmienić maliny na inne owoce, tak samo nie musimy koniecznie wykorzystać ciasteczek amaretti. Mascarpone z dodatkiem soku z cytryny nabiera bardzo ciekawego smaku. Trochę czekolady i przepyszny deser jest bardzo szybko gotowy!
Dzisiaj zapiekanka z cukinii, gnocchi i pomidorów - to nasz domowy hit na lato od wielu juz lat. Smakowitości dodają jej swieże zioła: oregano i majeranek lub tymianek. Jest przepyszna i jako danie obiadowe i kolacyjne. To zdecydowanie najlepsza zapiekanka jaką jadłam.
Oczyścić piersi kurczaka, przekroić każdą pierś przez środek na dwie mniejsze, a następnie wysmarować oliwą, posolić i popieprzyć. Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać. Przesmażyć czosnek i cebulę na maśle, aż się zeszklą, a następnie dodać pastę pomidorową, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kilka minut...