Kurczak po kreolsku
Dziś mam dla Was przepis na fantastycznego kurczaka po kreolsku.
Wersja dla tych, którzy lubią na ostro ;)
Delikatne , niesamowicie soczyste i aromatyczne mięso … podane z ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką są rewelacyjnym pomysłem na obiad!
Szybko , smacznie .. lekko i dietetycznie!
Przepis BEZ LAKTOZY - polecam!
SKŁADNIKI:
* filet z kurczaka – 2 szt
* mąka pszenna – 2 łyżki
* słodka papryka – 2 łyżki
* mieszanka przypraw Cajun – 2 łyżki
* oliwa - 0,5 szkl
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* żółta papryka ( albo czerwona ) – 1 szt
* bulion warzywny – 400 ml
* suszona bazylia – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Cebulę siekamy , czosnek rozgniatamy.
Paprykę oczyszczamy , kroimy w paski.
w miseczce mieszamy mąkę , paprykę i przyprawy cajun.
Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na kawałki i obtaczamy w przygotowanej mieszance.
W rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy , wrzucamy cebulę , czosnek i pokrojoną paprykę.
Smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając.
Po tym czasie wsypujemy do tego rondelka resztę przypraw , które pozostały z obtaczania mięsa i podgrzewamy minutę.
Zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy przygotowany wcześniej bulion.
Stawiamy z powrotem na ogień i doprowadzamy do wrzenia.
Resztę oliwy rozgrzewamy rozgrzewamy na patelni , obsmażamy mięso na rumiano z dwóch stron.
Zalewamy przygotowanym sosem i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut.
Gotowe!
UWAGA!
Jeśli chcemy by danie było łagodniejsze możemy śmiało dodać na koniec ok. 150 ml śmietany ( np. sojowej ).
Smacznego!