Kurczak po kreolsku

Kurczak po kreolsku

Dziś mam dla Was przepis na fantastycznego kurczaka po kreolsku.

Wersja dla tych, którzy lubią na ostro ;)

Delikatne , niesamowicie soczyste i aromatyczne mięso … podane z ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką są rewelacyjnym pomysłem na obiad!

Szybko , smacznie .. lekko i dietetycznie!

Przepis BEZ LAKTOZY - polecam!

Zdjęcie - Kurczak po kreolsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* filet z kurczaka – 2 szt

* mąka pszenna – 2 łyżki

* słodka papryka – 2 łyżki

* mieszanka przypraw Cajun – 2 łyżki

* oliwa - 0,5 szkl

* duża cebula –  1 szt

* czosnek – 2 ząbki

* żółta papryka ( albo czerwona ) – 1 szt

* bulion warzywny – 400 ml

* suszona bazylia – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Cebulę siekamy , czosnek rozgniatamy.

Paprykę oczyszczamy , kroimy w paski.

w miseczce mieszamy mąkę , paprykę i przyprawy cajun.

Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na kawałki i obtaczamy w przygotowanej mieszance.

W rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy , wrzucamy cebulę , czosnek i pokrojoną paprykę.

Smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając.

Po tym czasie wsypujemy do tego rondelka resztę przypraw , które pozostały z obtaczania mięsa i podgrzewamy minutę.

Zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy przygotowany wcześniej bulion.

Stawiamy z powrotem na ogień i doprowadzamy do wrzenia.

Resztę oliwy rozgrzewamy rozgrzewamy na patelni , obsmażamy mięso na rumiano z dwóch stron.

Zalewamy przygotowanym sosem i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut.

Gotowe!

UWAGA!

Jeśli chcemy by danie było łagodniejsze możemy śmiało dodać na koniec ok. 150 ml śmietany ( np. sojowej ).

Smacznego!

Zdjęcie - Kurczak po kreolsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów