Curry z kalafiorem i ziemniakami

Curry z kalafiorem i ziemniakami

Temperatura na dworze już od kilku dni jest nieco niższa, wieczory są zimne. A to jest idealne danie na taką pogodę.

Przepis znalazłam w książce Wyprawy po przyprawy Stevie Parle, Emma Grazette. Minimalnie go zmodyfikowałam. Wyszło pysznie!

 

Zdjęcie - Curry z kalafiorem i ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 2 osoby:

4 średnie ziemniaki

1/2 kalafiora

1 cebula, najlepiej czerwona

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

3 cm kawałek imbiru

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/4 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki chili  w proszku

1/2 pęczka natki pietruszki lub mały pęczek kolendry

3 jogurtu greckiego lub łyżki śmietany 12%

sól i pieprz

oliwa z oliwek do smażenia

 

1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze ok. 2 cm kawałki i ugotować do miękkości. Najlepiej użyć odmiany, która nie rozpada się po ugotowaniu, u mnie wielkopolskie. Odcedzić o zostawić do ostygnięcia.

2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć 5 minut w odrobinie oliwy w garnku. Zwiększyć ogień i dodać nasiona kminu. Gdy zaczną skwierczeć dodać nieco oliwy i posiekany drobno imbir, mieloną kolendrę, kurkumę oraz chilli. Smażyć jeszcze ok 1 minuty ciągle mieszając.

3. Do podsmażone cebuli i przypraw dodać kalafiora podzielonego na małe różyczki. Wlać 100 ml wody. Gotować pod przykryciem 10 minut.

4. Dodać ziemniaki i posiekaną natkę/kolendrę, wymieszać. Dodać jogurt/śmietanę. Posolić. Wymieszać, podgrzewać chwilę i podawać.

 

Ponieważ danie jest dość ostre polecam podawać z jakimś napojem mlecznym – kefirem czy maślanką. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do grillowanego mięso lub ryby.

 

Zdjęcie - Curry z kalafiorem i ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...

Tags: kalafior, psiankowate, warzywa psiankowate, ziemniaki

Kategorie przepisów