Curry z kalafiorem i ziemniakami
Temperatura na dworze już od kilku dni jest nieco niższa, wieczory są zimne. A to jest idealne danie na taką pogodę.
Przepis znalazłam w książce Wyprawy po przyprawy Stevie Parle, Emma Grazette. Minimalnie go zmodyfikowałam. Wyszło pysznie!
Składniki na 2 osoby:
4 średnie ziemniaki
1/2 kalafiora
1 cebula, najlepiej czerwona
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
3 cm kawałek imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 pęczka natki pietruszki lub mały pęczek kolendry
3 jogurtu greckiego lub łyżki śmietany 12%
sól i pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze ok. 2 cm kawałki i ugotować do miękkości. Najlepiej użyć odmiany, która nie rozpada się po ugotowaniu, u mnie wielkopolskie. Odcedzić o zostawić do ostygnięcia.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć 5 minut w odrobinie oliwy w garnku. Zwiększyć ogień i dodać nasiona kminu. Gdy zaczną skwierczeć dodać nieco oliwy i posiekany drobno imbir, mieloną kolendrę, kurkumę oraz chilli. Smażyć jeszcze ok 1 minuty ciągle mieszając.
3. Do podsmażone cebuli i przypraw dodać kalafiora podzielonego na małe różyczki. Wlać 100 ml wody. Gotować pod przykryciem 10 minut.
4. Dodać ziemniaki i posiekaną natkę/kolendrę, wymieszać. Dodać jogurt/śmietanę. Posolić. Wymieszać, podgrzewać chwilę i podawać.
Ponieważ danie jest dość ostre polecam podawać z jakimś napojem mlecznym – kefirem czy maślanką. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do grillowanego mięso lub ryby.
Podziel się:
Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...
Tags: kalafior, psiankowate, warzywa psiankowate, ziemniaki