Kurczak z tymiankiem i szynką dojrzewającą

Kurczak z tymiankiem i szynką dojrzewającą

Zdjęcie - Kurczak z tymiankiem i szynką dojrzewającą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co lubię w tym przepisie? Ano to, że nie wymaga dużo pracy, wystarczy mieć (w sumie!) 5 składników i na stół trafia naprawdę pyszna porcja mięsa.

Zdjęcie - Kurczak z tymiankiem i szynką dojrzewającą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierś kurczaka to mięso niezbyt wyraziste w smaku, dodatek aromatycznego tymianku i intensywnej szynki świetnie mu robi!

Zdjęcie - Kurczak z tymiankiem i szynką dojrzewającą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 2 porcje.

Zdjęcie - Kurczak z tymiankiem i szynką dojrzewającą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kurczak z tymiankiem i szynką dojrzewającą

Agata, 13 czerwca 2014

Zdjęcie - Kurczak z tymiankiem i szynką dojrzewającą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Filety z kurczaka przekrój wzdłuż, by powstały porcje o równej grubości (możesz mięso dodatkowo lekko rozbić dłonią). Przypraw pieprzem, na jednej ze stron ułóż gałązki tymianku. Na nim- cienkie plastry szynki.

Na patelni rozgrzej oliwę,  smaż porcje zaczynając od strony z szynką, aż ta stanie się chrupiąca, przełóż na drugą stronę.

Mięsa nie trzeba dodatkowo solić, smak nada mu szynka i wytopiony z niej aromat.

Kategorie przepisów