Kurczak z tymiankiem i szynką dojrzewającą
Co lubię w tym przepisie? Ano to, że nie wymaga dużo pracy, wystarczy mieć (w sumie!) 5 składników i na stół trafia naprawdę pyszna porcja mięsa.
Pierś kurczaka to mięso niezbyt wyraziste w smaku, dodatek aromatycznego tymianku i intensywnej szynki świetnie mu robi!
Proporcje na 2 porcje.
Kurczak z tymiankiem i szynką dojrzewającą Składniki- pierś kurczaka - 2 szt
- szynka dojrzewająca - 4 plastry, np. szwardzwaldzka
- świeży tymianek - ok. 6 gałązek
- pieprz - do smaku
- oliwa - 2 łyżki
Filety z kurczaka przekrój wzdłuż, by powstały porcje o równej grubości (możesz mięso dodatkowo lekko rozbić dłonią). Przypraw pieprzem, na jednej ze stron ułóż gałązki tymianku. Na nim- cienkie plastry szynki.
Na patelni rozgrzej oliwę, smaż porcje zaczynając od strony z szynką, aż ta stanie się chrupiąca, przełóż na drugą stronę.
Mięsa nie trzeba dodatkowo solić, smak nada mu szynka i wytopiony z niej aromat.