Tarta z warzywami na cieście francuskim
Pyszna , kolorowa i niezwykle łatwa do przygotowania tarta warzywna na gotowym cieście francuskim. Zdrowe warzywa, mniej zdrowe , gotowe ciasto francuskie i tłuściutki żółty ser , to składniki mojej ulubionej tarty , którą od czasu do czasu pieszczę moje podniebienie ........
Niezwykły zapach i kolorystyka sprawiają, że nie potrafię się jej przeć. Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 malutkie cukinie
- ok. 0,5 szklanki zielonego groszku / mrożony /
- 150 g dyni
- 1 mała papryka czerwona
- 2 łyżeczki przyprawy warzywnej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 250 g sera żółtego /łatwotopliwy/
- 1/4 łyżeczki oregano/ suszone/
- białko do posmarowania ciasta
świeże listki oregano do dekoracji Wykonanie:
-Warzywa dokładnie umyć. -Cukinię, dynie, paprykę pokroić w kostkę. -Wszystkie warzywa / bez pomidorów / ugotować al dente w niewielkiej ilości wody przyprawionej do smaku przyprawą warzywną. -Przecedzić, odsączyć i przestudzić. -Foremką do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia ,a następnie wypełnić ciastem
francuskim / ciasto powinno wystawać poza brzegi foremki nawet kilka centymetrów/. -Spód ciasta posmarować białkiem. -Warzywa wymieszać z połową sera pokrojonego w kostkę. -Całość wyłożyć na przygotowane ciasto. -Na wierzchu ułożyć pomidorki, pozostały ser i posypać oregano.. -Brzegi ciasta nałożyć do środka, a wierzch posmarować białkiem.
-Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C przez 25 minut. Podawać lekko przestudzoną.
Tarta smakuje wyśmienicie również na zimno.