Delizia di fichi
… czyli przysmak z fig. Prosty i przepyszny. Delicja, w rzeczy samej.
Składniki (dla 2 osób):
• 10 dojrzałych fig
• 150 g sera ricotta
• ok. 200 g gęstego jogurtu naturalnego
• 40 g gorzkiej czekolady
• miód (do smaku)
Figi umyć i zmiksować. Dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego, wymieszać. Do rondelka wlać 2-3 łyżki jogurtu, postawić na ogniu, wrzucić połamaną czekoladę i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodać połowę zmiksowanych fig, wymieszać z czekoladą. Ricottę wymieszać z jogurtem i miodem w takich proporcjach, by otrzymać mus.W pucharkach lub szklankach układać kolejne warstwy: najpierw czekoladową, potem serową, a na końcu figową. Wstawić do lodówki do schłodzenia na przynajmniej 2 godz. Przed podaniem dowolnie udekorować.