Piperade
Przepis na to pyszne danie znalazłam w książeczce z serii Z kuchennej półeczki. Kuchnia śródziemnomorska Anne White. Jest to danie kuchni gaskońskiej (Francja) oraz baskijskiej (Hiszpania). Przez Basków zwane piperrada. Składa się ze słodkiej papryki, cebuli oraz pomidorów. Jest najczęściej doprawione papryczką Espelette. Kolory dania to kolory flagi baskijskiej: czerwony, zielony i biały. Może stanowić danie główne lub dodatek. Często dodaje się do piperade jajka, czosnek czy szynkę (Wikipedia). Ja zgodnie z przepisem dodałam jajka i podałam na tostach z bułki paryskiej.
Składniki na 4 osoby:
12 kromek bułki paryskiej (angielki)
masło
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 średnia cebula
4 jajka
2 pomidory
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
1. Paprykę kroimy w małe paseczki, cebulę w drobną kostkę. Smażymy na oliwie z oliwek aż warzywa zrobią się miękkie i szkliste.
2. W międzyczasie podpiekamy kromki bułki posmarowane cienko masłem w tosterze lub piekarniku.
3. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Siekamy natkę.
4. Do podsmażonych warzyw dodajemy rozmącone jajka przyprawione solą i pieprzem i dalej postępujemy tak jak przy jajecznicy – cały czas mieszając smażymy, aż jajka będą ścięte. Zestawiamy z ognia.
5. Dorzucamy do potrawy pomidory i natkę. Mieszamy i nakładamy na tosty. Ozdabiamy gałązkami natki.
Jest to świetne danie śniadaniowe. Taka jajecznica paprykowa. Świetna alternatywa dla tej naszej tradycyjnej. Idealna na lato.
Dziś paprykowo, a jutro będzie coś z inną psianką – ziemniakiem! Zapraszam.
Podziel się:
Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...
Tags: jajka, papryka, psiankowate, warzywa psiankowate