Ja proponuję Wam dziś grecką odmianę naszej poczciwej fasolówki. Oprócz fasoli, znajdziecie tu również pomidory, seler naciowy, dobrej jakości oliwę. Wykorzystałam również cukinię i czarne oliwki, które świetnie podkręcają smak całości.
Element wanilii, komponujący się łagodnie z mlekiem kokosowym wprowadza do zupy przyjemny, lekko deserowy aromat, chrupiący popcorn z różyczek kalafiora zapewnia daniu tekstualność.
Aktualnie są najlepsze pomidory pod słońcem. Pomidorową z koncentratu albo z puszki będziemy jeść zimą i wiosną, teraz zachęcam do zrobienia zupy ze świeżych warzyw. Dzięki pieczeniu pomidory nabierają głębokiego smaku, przechodzą aromatem czosnku, bazylii i rozmarynu. Nie ma teraz lepszej zupy! Spróbujcie koniecznie.
Jesień wtargnęła w nasze życie bardzo szybko zmieniając pogodę i nastroje. Zdecydowanym jesiennym daniem jest zupa dyniowa. Najlepsza jest ta rozgrzewająca z imbirem i szczyptą chili. Pokrojona dynia i cebula czekały, aż je doprawię i wstawię do nagrzanego piekarnika aby móc wydobyć woń przypraw i słodki smak dyni.
Gęsta i bardzo smaczna zupa z czerwoną fasolką, marchewką, pomidorami i porem. Zupę doprawiłam nasionami jałowca, liściem laurowym i czarnuszką. Fasolę moczę dzień wcześniej, na następny dzień gotuję i dodaję do warzywnego wywaru.
Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci wszystkich fanów egzotycznych smaków. Pyszna, pikantna i szybka w przygotowaniu, idealna na szybki obiad w tygodniu. Zapraszam!
U nas jesień zawsze jest pod znakiem zup. W tym okresie wszyscy, niemal każdego dnia, domagają się ciepłej i rozgrzewającej strawy. I zupa nadaje się do tego idealnie. Dzisiaj padło na tajską. Prosta, pikantna, aromatyczna, rozgrzewająca...
Taki smak gołąbków w zupie, aż nie mogłam się sobie nadziwić, że nie przymierzyłam się do czegoś takiego wcześniej. Zupa wychodzi gęsta, z ryżem, mięsem i kapustą, jeżeli lubisz bardziej płynne zupy, dodaj więcej bulionu.
No inaczej nie mogłam nazwać tej zupy jak właśnie tak! A dlaczego? Zaraz wyjaśnię. Bardzo prosta, szybka, sycąca, z dodatkiem lubczyku i…i pierożków tortellini. Już gotowych, nadziewanych serem. (...)W każdym razie moje dzieciaki pokochały tą zupę. Naprawdę warta wypróbowania, i wcale nie trzeba się sztywno trzymać przepisu.
Przyszła jesień, zrobiło się zimno, to oznacza, że nadeszła pora na mocno rozgrzewające zupy. Dzisiaj podaję przepis na zupę z marchewki z dodatkiem czosnku, chili i imbiru, które dają jej pazura. Ostry smak przełamuje sok z pomarańczy i mleczko kokosowe. Całość doprawiona jest na orientalną nutę : kuminem, kurkumą i curry. Pycha! :)