Zupa polsko- włoska
No inaczej nie mogłam nazwać tej zupy jak właśnie tak! A dlaczego? Zaraz wyjaśnię. Bardzo prosta, szybka, sycąca, z dodatkiem lubczyku i…i pierożków tortellini. Już gotowych, nadziewanych serem. W sklepie jest mnóstwo rodzajów, od szpinakowych, mięsnych po właśnie serowe.
W każdym razie moje dzieciaki pokochały tą zupę. Naprawdę warta wypróbowania, i wcale nie trzeba się sztywno trzymać przepisu.
Po prostu wrzucamy do gara co mamy, zalewamy, wodą, przecierem, dodajemy serek kremowy i pierożki. Gotujemy i gotowe.
Porcji: 4
Składniki:
200g mięsa (u mnie akurat była polędwica, ale może być karkówka, łopatka, filet z kurczaka)
kilka plastrów boczku
3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 cebula, poszatkowana w kostkę
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 paczka pierożków tortellini
pół puszki pomidorów z puszki/ passaty pomidorowej/ koncentrat pomidorowy
4 łyżki serka kremowego typu philadelfia
lubczyk/ natka pietruszki
tarty parmezan, do podania
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażamy cebulkę, mięso i boczek. Najlepiej na złoty kolor. Przerzucamy do większego garnka, w którym będziemy gotować naszą zupę. Zalewamy wodą (tak kilka cm ponad zawartość) i zostawiamy na małym gazie. Dodajemy ziemniaki, czosnek, pomidory i serek, przykrywamy. Mieszamy i gotujemy aż, ziemniaki zaczną robić się miękkie, a zupa zrobi się lekko gęsta. Wówczas dodajemy pierożki i doprawiamy lubczykiem, solą, pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę, aby pierożki się ugotowały. Jeśli wolisz bardziej gęstą wersję, to wystarczy na większym ogniu jeszcze kilka minut podgotować, żeby woda wyparowała (bez przykrycia). Przy podaniu posyp parmezanem.