Zupa gołąbkowa
Gdzieś kiedyś rzucił mi się w oczy przepis na zupę gołąbkową, jednak niestety nie zwróciłam wtedy na nią należytej uwagi. Ostatnio spoglądając na zawartość mojej lodówki i zastanawiając się co zrobić na obiad ze składników które w niej jeszcze się ostały, jakoś pomyślałam właśnie o niej. Okazało się, że mam wszystko co potrzeba na gołąbki, więc tym bardziej na zupę gołąbkową:). Podsmażyłam więc mięso mielone z kiełbaską i cebulką, dorzuciłam posiekaną kapuchę, bulion i pomidory i wyszła przepyszna! Taki smak gołąbków w zupie, aż nie mogłam się sobie nadziwić, że nie przymierzyłam się do czegoś takiego wcześniej. Zupa wychodzi gęsta, z ryżem, mięsem i kapustą, jeżeli lubisz bardziej płynne zupy, dodaj więcej bulionu. Teraz rozważam nad zupą hamburgerową, lazaniową i pizzową, coś czuję że też będą pyszne. Jeżeli lubisz takie gęste i sycące zupy, z czystym sumieniem mogę polecić zupę gulaszową z wołowiną, jest boska! Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Zupa gołąbkowa(6-8 porcji)
Składniki:
- 450 g mielonej wołowiny
- 150 g boczku lub kiełbasy, pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 główki średniej kapusty, posiekanej
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 3 szklanki passaty pomidorowej
- 1 marchewka, obrana na starta na tarce
- 1/2 szklanki ryżu
- 2-3 suszonych liści laurowych
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Umieść większy rondel na dużym ogniu, włóż boczek lub kiełbasę wraz z wołowiną i smaż rozdrabniając ją drewnianą łyżką przez około 8 minut, do zarumienienia. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę.
- Dodaj kapustę, bulion, passatę, marchewkę, ryż, liście laurowe, brązowy cukier, oregano i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj aż ryż będzie ugotowany, przez około 25 minut.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj.
Smacznego!
English version
Cabbage roll soup(6-8 servings)
Ingredients:
- 450 g ground beef
- 150 g bacon or sausage, chopped
- 1 onion, chopped
- 4 garlic cloves, minced
- 1/2 medium cabbage, chopped
- 4 cups chicken stock
- 3 cups tomato passata
- 1 carrot, peeled and grated
- 1/2 cup uncooked rice
- 2-3 dried bay leaves
- 3 tbsp brown sugar
- 1/2 tsp dried oregano leaves
- salt and pepper
Preparation:
- Heat a large pot over high heat, add bacon or sausage and beef and cook breaking it apart with a wooden spoon for about 8 minutes until the beef is brown. Add onion and cook, stirring occasionally, until translucent. Next add garlic and cook 1 minute.
- Add the cabbage, stock, tomato passata, carrot, rice, bay leaves, brown sugar, oregano, and season with salt and pepper. Bring to a boil, reduce the heat to low and simmercovered until rice is tender, for about 25 minutes.
- Season to taste with salt and pepper and serve!
Enjoy!