Chleb pszenno-żytni na piwie
Nie jestem piwoszem. Właściwie mogę szczerze powiedzieć, że piwa nie znoszę, co czyni mnie odmieńcem wśród znajomych:) Jednak w chlebie sprawdza się niezwykle dobrze. Smak piwa nie jest wyczuwalny, ale konsystencja jest fantastyczna! To z ręką na sercu jeden z lepszych bochenków, które ostatnio upiekłam.
Chleb na piwie
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g żytniej typ 720
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 1, 5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 250 ml piwa
- W dużym naczyniu połącz ze sobą mąki, drożdże, sól i cukier.
- Powoli, małymi porcjami dolewaj piwo i zacznij zagniatać ciasto.
- Kiedy osiągnie elastyczną, miękką konsystencję, zagniataj jeszcze przez 5 minut.
- Do miski w środku włóż płachtę folii do żywności, posyp folię mąką i umieść ciasto w środku. Przykryj jeszcze jedną warstwą folii i odłóż w ciepłe miejsce ( mogą być to okolice lekko rozgrzanego palnika) aż urośnie podwajając swoją wysokość (potrwa to ok. 1, 5 godziny).
- Wyjmij ciasto z miski, zagnieć podobnie jak poprzednio, ale krócej, wystarczą 2 minuty i uformuj bochenek w kształcie elipsy.
- Umieść ciasto na blasze od piekarnika lub na innym żaroodpornym podłożu wyłożonym papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową.
- Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
- Piecz przez ok. 20-25 minut, aż skórka ciasta stanie się brązowa, a gdy włożysz do środka ciasta wykałaczkę, nie przyklei się do niej ciasto z wewnątrz.