Chleb pszenno-żytni na piwie

Chleb pszenno-żytni na piwie

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNie jestem piwoszem. Właściwie mogę szczerze powiedzieć, że piwa nie znoszę, co czyni mnie odmieńcem wśród znajomych:) Jednak w chlebie sprawdza się niezwykle dobrze. Smak piwa nie jest wyczuwalny, ale konsystencja jest fantastyczna! To z ręką na sercu jeden z lepszych bochenków, które ostatnio upiekłam.

Chleb na piwie

  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g żytniej typ 720
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 250 ml piwa
  1. W dużym naczyniu połącz ze sobą mąki, drożdże, sól i cukier.
  2. Powoli, małymi porcjami dolewaj piwo i zacznij zagniatać ciasto.
  3. Kiedy osiągnie elastyczną, miękką konsystencję, zagniataj jeszcze przez 5 minut.
  4. Do miski w środku włóż płachtę folii do żywności, posyp folię mąką i umieść ciasto w środku. Przykryj jeszcze jedną warstwą folii i odłóż w ciepłe miejsce ( mogą być to okolice lekko rozgrzanego palnika) aż urośnie podwajając swoją wysokość (potrwa to ok. 1, 5 godziny).
  5. Wyjmij ciasto z miski, zagnieć podobnie jak poprzednio, ale krócej, wystarczą 2 minuty i uformuj bochenek w kształcie elipsy.
  6. Umieść ciasto na blasze od piekarnika lub na innym żaroodpornym podłożu wyłożonym papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową.
  7. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  8. Piecz przez ok. 20-25 minut, aż skórka ciasta stanie się brązowa, a gdy włożysz do środka ciasta wykałaczkę, nie przyklei się do niej ciasto z wewnątrz.

Kategorie przepisów