Chleb z 3 zbóż
W chlebie uwielbiam niesamowite pole do eksperymentów. Mieszanie różnych rodzajów mąki zawsze sprawia, że wyczarujesz coś wyjątkowego. Tak było tez z tym bochenkiem. Trzy różne zboża tworzą intensywny smak, a chleb jest miękki i puszysty nawet następnego dnia.
Chleb z 3 zbóż
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 100 g maki orkiszowej
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 200 ml ciepłej wody
- Wymieszaj ze sobą dokładnie trzy rodzaje mąki- pszenną, żytnią, orkiszową. Dodaj do tego drożdże, sól i cukier.
- Powoli dolewaj ciepłą wodę i zacznij zagniatać ciasto.
- Kiedy osiągnie elastyczną, nie przyklejającą się do rąk konsystencję, zagniataj silnie jeszcze przez 5 minut.
- Miskę wyłóż folią do żywności, posyp ją w środku mąką i wsadź ciasto do środka. Przykryj kolejną warstwą folii, tak aby dokładnie zakryła miskę i odłóż w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość (na ok. 1, 5 godziny).
- Wyjmij ciasto z miski przez 2 minuty i uformuj kształt jajowatego bochenka, przyklepanego odrobinę do podłoża przy podstawie. Umieść ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową, aby chleb lepiej utrzymał ciepło i nie wysechł.
- Rozgrzej piekarnik do 240 stopni
- Piecz przez ok. 20-25 aż bochenek zbrązowieje. Gdy wsadzisz w nie wykałaczkę, nie powinny się do niej przykleić drobinki ciasta.