Chleb z 3 zbóż

Chleb z 3 zbóż

Zdjęcie - Chleb z 3 zbóż - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W chlebie uwielbiam niesamowite pole do eksperymentów. Mieszanie różnych rodzajów mąki zawsze sprawia, że wyczarujesz coś wyjątkowego. Tak było tez z tym bochenkiem. Trzy różne zboża tworzą intensywny smak, a chleb jest miękki i puszysty nawet następnego dnia.

Chleb z 3 zbóż

  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g maki orkiszowej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  1. Wymieszaj ze sobą dokładnie trzy rodzaje mąki- pszenną, żytnią, orkiszową. Dodaj do tego drożdże, sól i cukier.
  2. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zacznij zagniatać ciasto.
  3. Kiedy osiągnie elastyczną, nie przyklejającą się do rąk konsystencję, zagniataj silnie jeszcze przez 5 minut.
  4. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp ją w środku mąką i wsadź ciasto do środka. Przykryj kolejną warstwą folii, tak aby dokładnie zakryła miskę i odłóż w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość (na ok. 1, 5 godziny).
  5. Wyjmij ciasto z miski przez 2 minuty i uformuj kształt jajowatego bochenka, przyklepanego odrobinę do podłoża przy podstawie. Umieść ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową, aby chleb lepiej utrzymał ciepło i nie wysechł.
  6. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni
  7. Piecz przez ok. 20-25 aż bochenek zbrązowieje. Gdy wsadzisz w nie wykałaczkę, nie powinny się do niej przykleić drobinki ciasta.

Kategorie przepisów