Chleb Dukana
Przyznam się, że nie jestem na diecie Dukana. Co więcej, jestem osobą, która nigdy nie była w ogóle na diecie. Nie oznacza to jednak, że temat ten mnie nie interesuje. Wręcz przeciwnie, zdrowe odżywianie samo w sobie uważam za ważny element mojego życia.
Chleb ten poznałam przez przypadek, będąc u gości. Bardzo mi się spodobał, tym bardziej, że jako chleb bez mąki jest naprawdę smaczny. Poprosiłam więc o wskazówki dotyczące jego wypieku i trochę przerobiłam po swojemu przepis. Dowiedziałam się, że otrębowy chleb można spożywać już w pierwszej fazie diety Dukana. Jest niezwykle prosty w wykonaniu, potrzeba jedynie godziny, aby był gotowy do jedzenia!
Mam nadzieję, że przepis przyda się i spodoba osobom będącym na tej diecie, a może także wpadnie w oko innym
Chleb Dukana
- 8 łyżek otrębów owsianych
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 3 jajka
- 100 g chudego twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka soli
- łyżka masła i łyżka otrębów do obsypania formy
- Wszystkie składniki łączymy w misce i ucieramy mikserem, aż do dokładnego połączenia.
- Formę keksówkę smarujemy odrobiną masła, obsypujemy otrębami.
- Do formy przelewamy ciasto.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
- Chleb pieczemy przez 15 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb, jeszcze na 15 minut.
- Chleb wyjmujemy z piekarnika i wyciągamy z formy.