Chleb razowy z syropem klonowym

Chleb razowy z syropem klonowym

Zdjęcie - Chleb razowy z syropem klonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Charakterystyczny smak syropu klonowego kojarzy nam się zwykle z polewą do naleśników. Jednak jego słodycz i nietuzinkowy smak można wykorzystać też przy wypiekaniu pieczywa. Zamiast cukru, którego zwykle dodaję w małych ilościach do chleba, przyszła kolej na ten właśnie syrop. Dodaje pysznemu, razowemu bochenkowi „pazura”.

Chleb razowy z syropem klonowym

  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ciepła woda
  1. W misce lub na stolnicy pomieszaj ze sobą dwa rodzaje mąki, drożdże, sól i wlej syrop klonowy.
  2. Powoli dolewaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto i dalej dolewając. Dodaj tyle wody, aby ciasto po zagnieceniu nie kleiło się do rąk, ale było sprężyste.
  3. Kiedy osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, zagniataj intensywnie jeszcze przez kilka minut, aby napowietrzyć ciasto.
  4. Miskę wyłóż folią do żywności, wsyp do środka trochę mąki (aby ciasto się nie przykleiło) i wsadź ciasto do środka. Przykryj kolejną warstwą folii i odłóż w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika, ważne, żeby była to wyższa temperatura niż pokojowa) aż urośnie, podwajając objętość (potrwa to ok. 1, 5 godziny).
  5. Wyjmij ciasto z miski, zagniataj chwilę na obsypanej lekko mąką desce/blacie i uformuj bochenek w wybranym kształcie (ja upiekłam okrągły). Umieść ciasto na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową.
  6. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  7. Piecz aż bochenek stanie się brązowy z zewnątrz i po włożeniu do niego wykałaczki, ciasto nie będzie się do niej przyklejać.

Kategorie przepisów