Szkockie bułeczki Bapsy
Babsy to pyszne, miękkie szkockie bułeczki, które charakteryzują się kwadratowym kształtem i tym, że świetnie wyglądają dzięki obsypaniu mąką. Przyznam, że uzyskanie idealnie kwadratowego kształtu to nie lada wyzwanie, ale dzięki temu odróżniają się od tradycyjnych bułeczek. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze po prostu uzależniają:)
Szkockie bułeczki Bapsy (5 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- ok. 200 ml ciepłego mleka
- Pomieszaj w misce mąkę, drożdże,sól i cukier. Powoli zacznij dolewać ciepłe mleko i zagniatać ciasto.
- Zagniataj, aż ciasto będzie mieć elastyczną konsystencję.
- Umieść ciasto w misce i przykryj ją folią aluminiową. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na stolnicę, utwórz z ciasta rulon i pokrój na 5 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj mały kwadrat.
- Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułki i całość przykryj folia aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
- Przed pieczeniem obsyp bułeczki lekko mąką
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Piecz bułeczki aż zbrązowieją.
- Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.