Szkockie bułeczki Bapsy

Szkockie bułeczki Bapsy

Zdjęcie - Szkockie bułeczki Bapsy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babsy to pyszne, miękkie szkockie bułeczki, które charakteryzują się kwadratowym kształtem i tym, że świetnie wyglądają dzięki obsypaniu mąką. Przyznam, że uzyskanie idealnie kwadratowego kształtu to nie lada wyzwanie, ale dzięki temu odróżniają się od tradycyjnych bułeczek. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze po prostu uzależniają:)

Szkockie bułeczki Bapsy (5 sztuk)

  • 300 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • ok. 200 ml ciepłego mleka
  1. Pomieszaj w misce mąkę, drożdże,sól i cukier. Powoli zacznij dolewać ciepłe mleko i zagniatać ciasto.
  2. Zagniataj, aż ciasto będzie mieć elastyczną konsystencję.
  3. Umieść ciasto w misce i przykryj ją folią aluminiową. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na stolnicę, utwórz z ciasta rulon i pokrój na 5 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj mały kwadrat.
  5. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułki i całość przykryj folia aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
  6. Przed pieczeniem obsyp bułeczki lekko mąką
  7. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  8. Piecz bułeczki aż zbrązowieją.
  9. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.

Kategorie przepisów