Chleb żytni razowy
Mąka żytnia razowa zachowuje się zupełnie inaczej niż mąki, z którymi miałam dotychczas do czynienia. Jeszcze lekko tym spłoszona postanowiłam wymieszać ją dla pewności z mąką pszenną chlebową. Efekt wyszedł taki jak chciałam, idealny razowy bochenek w sam raz do spałaszowania jeszcze na ciepło.
Eksperymenty z nową mąką na nowo upewniły mnie, że naprawdę nie ma się czego bać. Jestem pewna, że to nie mój ostatni żytni-razowy eksperyment:)
Chleb żytni razowy (forma 15 cm)
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- ok. 250 ml wody
- W misce połącz ze sobą mąki drożdże, sól i cukier.
- Dodaj powoli wodę, cały czas zagniatając ciasto. Dodawaj wodę powoli, do osiągnięcia właściwej konsystencji (może się okazać, że będzie potrzebne jej trochę mniej)
- Kiedy osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
- Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem formy o długości 15 cm i uklep tak, aby równomiernie ją wypełniło. Formę przykryj folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny (w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość).
- Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
- Delikatnie zdejmij folię z formy (najlepiej ją przecinając), posyp ciasto lekko mąką z góry (aby skórka miała ciekawszy wygląd) i bardzo delikatnie umieść ją w piekarniku, uważając, aby ciasto nie opadło.
- Piecz przez ok. 45 minut aż bochenek zbrązowieje, a wykałaczka po wsadzeniu jej w bochenek będzie sucha, bez śladów przyklejonego do niej ciasta.
- Degustuj po wystudzeniu.