Meksykański chleb z chilli
Dzisiejszy chleb na pewno wejdzie na stałe do mojego menu.
Uwielbiam meksykańską zupę kukurydzianą z chilli. Dlatego postanowiłam się nią zainspirować i do chlebowego ciasta dodać purée z kukurydzy.
Dzięki temu chlebek wyszedł niezwykle wilgotny i lekko słodkawy. Słodycz pochodząca z kukurydzy została świetnie przełamana pikantną papryczką chilli. Meksykański chlebek postanowiłam upiec w prostokątnej formie i pokroić go na kwadraty. Moim zdaniem świetnie się prezentują te zgrabne kukurydziane kosteczki.
Chleb jest naprawdę rewelacyjny, warto spróbować
Meksykański chleb z chilli
- 350 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 200 g kukurydzy z puszki
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 250 ml letniej wody
- 50 g tartego żółtego sera + 20 g do posypania wierzchu.
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- papryczka chilli
- jajko
- Odsączoną kukurydzę miksujemy na purée za pomocą blendera.
- Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką kukurydzianą. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy z purée kukurydzianym.
- Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy posiekaną w plasterki papryczkę chilli, tarty ser i dalej zagniatamy. Cały proces wyrabiania ciasta powinien trwać ok. 10 minut.
- Wyrobione ciasto (Zdjęcie numer 2, krok 1) zostawiamy w misce i przykrywamy czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do kwadratowej formy wysmarowanej odrobiną masła Zdjęcie numer 2, krok 2). Ponownie stawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.
- Wyrośnięty chleb smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 190 stopni i pieczemy 25 minut. Następnie wierzch ciasta posypujemy żółtym serem i podpiekamy jeszcze ok. 50 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy wyjęty z formy.