Chleb gryczany
Dzisiejszy chleb powstał z myślą o wszystkich gryczanych ulubieńcach. Nie każdy lubi smak gryki, zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego decydując się na ten chlebek warto się zastanowić, czy taki smak będzie Wam odpowiadał. Ja dodatkowo dodałam do niego miód gryczany, który wpasował się idealnie.
Oprócz ciekawych walorów smakowych, chleb gryczany ma także inną zaletę. Upieczony na bazie mąki gryczanej świetnie się sprawdza w diecie bezglutenowej.
Chleb wyszedł zwarty i ciężki, ale pozostał przy tym miękki
Chleb gryczany
- 400 g mąki gryczanej
- łyżka miodu gryczanego
- łyżeczka suszonych drożdży instant
- łyżeczka soli
- 250 ml letniej wody
- Mąkę łączymy z drożdżami, miodem i solą.
- Stopniowo dolewając letnią (nie gorącą) wodę wyrabiamy ciasto na chleb. Powinno to potrwać ok. 5 minut.
- Kulę z ciasta przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce bez przeciągów.
- Po godzinie formujemy z ciasta podłużny bochenek i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na kolejne pół godziny.
- Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Na wierzchu chleba robimy podłużne nacięcie.
- Chleb pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.