Chleb zawijaniec z makiem
W cieście chlebowym uwielbiam to, że jest elastyczne i można je dowolnie formować. Stąd pomysł na zawijaniec. Ten chleb przypomnający kształtem ślimaka, w smaku jest bardzo podoby do chałki. Idealnie smakuje przekrojony wzdłuż i podgrzany na brązowo na tosterze.
Chleb zawijaniec z makiem
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 0, 5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- ok. 50 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- mak (do posypania)
- Dokładnie pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli dolewaj ciepłe (nie gorące!) mleko, stopniowo, wraz z dolewaniem zagniatając ciasto.
- Kiedy osiągnie elastyczną konsystencję, przypominającą rozrobioną plastelinę, zagniataj mocno jeszcze przez kilka minut.
- Miskę wyłóż folią do żywności, posyp ją mąką i umieść ciasto w środku. Przykryj kolejną warstwą folii (może być aluminowa) i odłóż w miejsce gdzie ciasto się ogrzeje ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika elektrycznego) aż urośnie dwa razy (powinno to potrwać to ok. 1, 5 godziny).
- Wyjmij ciasto z miski, zagniataj chwilę i uformuj 50 centymetrowy rulon. Rulon zwiń na kształt ślimaka. Umieść ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową.
- Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
- Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, używając pędzelka. Posmarowane ciasto posyp makiem.
- Piecz przez ok. 15 minut aż bochenek zbrązowieje i po włożeniu do niego wykałaczki, ciasto nie będzie się przyklejać.