Pełnoziarnisty chleb czosnkowy
Kojarzycie gotowe bagietki czosnkowe, jakie można kupić w supermarketach? Zazwyczaj są lekko nacięte i przeznaczone są do podgrzania w piekarniku. Trzeba przyznać są pyszne. Jednak myśl o tym ile zawierają w sobie chemii i jak bardzo „nadmuchane” są takie pszenne bagietki sprawia, że odechciewa się jeść.
Naszła mnie wielka ochota właśnie na coś czosnkowego. Uznałam jednak, że na pewno nie kupię tych chemicznych wytworów.
Dlatego zdecydowałam się, że upiekę pełnoziarnisty chleb i uformuję go w kształcie przypominającym trochę bagietkę, oczywiście będzie z dużą ilością czosnku. W efekcie wyszło z tego przepyszne czosnkowe pieczywo, które świetnie nadaje się do kanapek, a także grzanek na ciepło
Pełnoziarnisty chleb czosnkowy
- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml letniej wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 7 ząbków czosnku*
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Zalewamy odrobiną wody, tak aby przykrył drożdże. Mieszamy roztwór i odstawiamy na 10 minut.
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy roztwór z drożdży oraz sól. Stopniowo dolewając wodę wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Gdy składniki się połączą dodajemy 6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę. Ciasto zagniatamy jeszcze 5 minut. Misę przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po godzinie ciasto podwoi swoją objętość. Wykładamy je na stolnicę, krótko zagniatamy i formujemy podłużny chleb. Przykrywamy go ściereczką i ponownie stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.
- Po tym czasie możemy chleb lekko naciąć. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 30 minut.
- Upieczony wyciągamy z piekarnika, przekładamy na kratkę kuchenną. Pozostały ząbek czosnku drobno siekamy i zalewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem.
- Chleb smarujemy za pomocą pędzelka czosnkową oliwą. Podajemy wystudzony.
*ilość czosnku można zmniejszyć