Bułeczki razowe z otrębami*

Zdjęcie - Bułeczki razowe z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te małe bułeczki to propozycja dla dbających o linię. Pieczywo razowe dużo lepiej wpływa na nasz organizm niż zwykłe „białe”, dlatego zachęcam do spróbowania. Ciasto razowe jest trochę cięższe „w obyciu”, ma inną konsystencję przy zagniataniu, ale nie zniechęcajcie się, bo bułeczki na pewno się udadzą:)

Bułeczki razowe z otrębami ( 5 sztuk)

  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g otrąb
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • płatki owsiane (do posypania)
  1. Pomieszaj ze sobą w misce mąki, otręby, drożdże, sól i cukier.
  2. Powoli zacznij dolewać jogurt naturalny, oliwę następnie wodę i zacznij zagniatać ciasto.
  3. Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj intensywnie jeszcze przez ponad 5 minut.
  4. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp w środku mąką, umieść w niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii.
  5. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) aż ciasto podwoi objętość.
  6. Wyjmij ciasto, stwórz z niego rulon i podziel na 5 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę.
  7. Kuleczki z ciasta ułóż na papierze do pieczenia i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 1,5 godziny, przykrywając je folia aluminiową.
  8. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  9. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami owsianymi.
  10. Piecz przez ok. 20 minut, aż zbrązowieją, a wsadzona w nie wykałaczka nie będzie miała przyklejonego do niej ciasta.

Przepisy z tych kategorii

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Kokosowe curry z kurczaka i jarmużu. Dieta szybka przemiana. Faza III
1

Kokosowe curry z kurczaka i ja…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dorsz w porach z pieczarkami - dieta szybka przemiana - faza II
3

Dorsz w porach z pieczarkami -…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Deser - mango+pestki granatu. Dieta szybka przemiana - faza I
2

Deser - mango+pestki granatu.…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Filet kurczaka na jarmużu - dieta szybka przemiana - faza I
2

Filet kurczaka na jarmużu - di…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta z suszonymi śliwkami i czekoladą
2

Tarta z suszonymi śliwkami i c…

food² food²
Food Square