Bułeczki razowe z otrębami*
Te małe bułeczki to propozycja dla dbających o linię. Pieczywo razowe dużo lepiej wpływa na nasz organizm niż zwykłe „białe”, dlatego zachęcam do spróbowania. Ciasto razowe jest trochę cięższe „w obyciu”, ma inną konsystencję przy zagniataniu, ale nie zniechęcajcie się, bo bułeczki na pewno się udadzą:)
Bułeczki razowe z otrębami ( 5 sztuk)
- 150 g mąki pszennej razowej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g otrąb
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 80 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- płatki owsiane (do posypania)
- Pomieszaj ze sobą w misce mąki, otręby, drożdże, sól i cukier.
- Powoli zacznij dolewać jogurt naturalny, oliwę następnie wodę i zacznij zagniatać ciasto.
- Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj intensywnie jeszcze przez ponad 5 minut.
- Miskę wyłóż folią do żywności, posyp w środku mąką, umieść w niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii.
- Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) aż ciasto podwoi objętość.
- Wyjmij ciasto, stwórz z niego rulon i podziel na 5 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę.
- Kuleczki z ciasta ułóż na papierze do pieczenia i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 1,5 godziny, przykrywając je folia aluminiową.
- Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
- Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami owsianymi.
- Piecz przez ok. 20 minut, aż zbrązowieją, a wsadzona w nie wykałaczka nie będzie miała przyklejonego do niej ciasta.