Czekoladowo-orzechowe ciasto z marcepanem i wiśniami
Tyle smaków w jednym cieście jest gwarancją dobrego ciasta. Wszystko tutaj się zgrywa, wiśnie z czekoladą , orzechy z marcepanem. Ciasto wogóle nie czerstwieje i jest tak samo świeże nawet na trzeci dzień. Użyłąm wiśni kandyzowanych ale myślę, że mrożone będą się świetnie nadawały a swoją kwaśnością jeszcze ożywią smak ciasta. Z cukrem należy uważać gdyż marcepan je dosładza.
Źródło: Moje Gotowanie
Składniki:
- 35 dag wiśni (mrożone lub kandyzowane)
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 25 dag gorzkiej czekolady
- 15 dag zmielonych orzechów laskowych + kilka w całości
- 10 dag masy marcepanowej
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, stopniowo dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać starty na grubych oczkach marcepan i czekoladę, orzechy, wiśnie i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małej keksówki wcześniej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 60 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego:)