Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym

Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym

Szybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam!

 

Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć
pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

Zdjęcie - Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym

(16 pierożków)

Przygotowanie: 50 minut

Składniki na pierożki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego)
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko, roztrzepane

Składniki na sos:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. W średniej misce wymieszaj jabłka, żurawinę, cukier, mąkę i cynamon i dokładnie wymieszaj.
  3. Na posypanej mąką powierzchni, rozwiń arkusz ciasta francuskiego i pokrój na 16 kwadratów. Rozłóż nadzienie równomiernie na środek każdego kwadracika, wysmaruj brzegi  jajkiem po czym ostrożnie podnieś wszystkie 4 rogi i zaciśnij tak by powstał „pakiecik”. Powtórz tą czynność za wszystkimi kawałkami.
  4. Rozłóż pakieciki na wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia i ponownie wszystkie wysmaruj jajkiem.
  5. Włóż do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, do ładnego zarumienienia.
  6. W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i postaw na średnim ogniu. Gotuj mieszając aż sos ładnie zgęstnieje.
  7. Podawaj ciepłe pierogi polane sosem waniliowym.

Smacznego!

Zdjęcie - Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Cranberry apple dumplings with vanilla sauce

(16 dumplings)

Ingredients for the dumplings:

  • 2 packages frozen puff pastry 250 g each, thawed
  • 2 apples, peeled and sliced into small pieces
  • 1 1/2  cups cranberries
  • 1 cup sugar
  • 1/4 cup all purpose flour
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1 egg

Ingredients for the vanilla sauce:

  • 1/4 cup sugar
  • 1 cup heavy cream
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 1 tablespoon cornstarch
  • 1 teaspoon cold water

Preparation:

  1. Preheat your oven to 180 oC.
  2. In a medium mixing bowl, combine the apples, cranberries, sugar, flour and cinnamon and toss to combine,
  3. On a floured surface, roll out the sheet of puff pastry and cut into 16 squares. Place about a 1/4 cup of the filling in the center of each square. Brush a little of egg around the edges of each square.Carefully fold up all 4 corners and all seams and pinch together, place the dumpling on a baking sheet and repeat with remaining squares until you have used both sheets of puff pastry and all filling.
  4. Once they are all shaped, brush with a little of the egg on the outside of each dumpling and then place the baking sheet in the oven.
  5. Bake for about 25-30 minutes or until the pastries are a nice golden color.
  6. Allow to cool while you make the vanilla sauce, simply combine all the sauce ingredients in a medium saucepan, whisk together and then place over medium heat. Whisk until thick and bubbly.
  7. Serve the dumplings topped with a little sauce.

Enjoy!

Zdjęcie - Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów