Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka to ciasto, na które miałam ochotę, odkąd tylko poznałam przepis. Wiedziałam, że to MUSI być rozpustnie pyszne, innej opcji nie było. Krucha skorupka i lepki, wilgotny środek – skąd my to znamy? W rzeczywistości kladdkaka jest szwedzkim odpowiednikiem znanego na całym świecie brownie – wygląda i smakuje tak samo. A przynajmniej powinno, bo gdy za pierwszym razem robiłam wszystko dokładnie według przepisu – dokładnie utarłam jajka z cukrem na puch, delikatnie wmieszałam mąkę – wyszedł mi wyrośnięty, puszysty i całkiem suchy czekoladowy biszkopt... Za drugim razem miksowałam składniki bardzo krótko, piekłam również krócej i kladdkaka wyszła dokładnie taka, jak powinna.

Co ciekawe, Szwedzi tak lubią to ciasto, że 7 listopada obchodzony jest jako "Kladdkakans Dag" czyli Dzień Kladdkaka :)

Zdjęcie - Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KLADDKAKA
2 jajka,
220g cukru,
120g stopionego masła,
120g mąki,
3 łyżki kakao

Jajka i cukier krótko zmiksować. Dodać mąkę, kakao i stopione masło, jeszcze raz wszystko krótko zmiksować na niskich obrotach miksera (do momentu połączenia się składników). Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 160 stopniach przez 20-22 minuty. Na wierzchu powinna utworzyć się krucha skorupka, zaś ciasto w środku powinno być miękkie – aby to sprawdzić, można ostrożnie nacisnąć je palcem. Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyjąć z formy. Podawać na ciepło lub po przestudzeniu.

Zdjęcie - Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
(przepis podpatrzony tutaj, z moimi zmianami)

Zdjęcie - Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów