Szybkie pierniczki + lukier królewski
Szybkie pierniczki , to przepis doskonały dla tych z Was, którzy albo zapomnieli wcześniej albo nie mieli czasu czy ochoty na przygotowanie ich wcześniej.
Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince!
Niesamowicie pachnące … kruche …
Idealne na te święta!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
PIERNICZKI:
(ok. 30 szt )
* mąka pszenna – 370 g
* cukier puder – 60 g
* masło – 45 g
* małe jajko – 1 szt
* miód – 110 g
* przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
* kakao – 1 łyżeczka
* soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
LUKIER KRÓLEWSKI:
* duże białko – 1 szt
* sok z cytryny – 1 łyżeczka
* cukier puder – 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
PIERNICZKI:
W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.
Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.
Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.
Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.
Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki!
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13 minut.
PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły na choinkach pamiętajcie o zrobieniu dziurek!
LUKIER KRÓLEWSKI:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Uwaga!
Jeśli potrzebny nam jest do dekoracji bardziej gęsty, dodajemy więcej cukru pudru.
A teraz bierzemy się za dekorowanie!
Jeśli będziemy wypełniać pierniczki lukrem , najpierw narysujmy sobie kontur, a dopiero potem wypełniajmy środek.
Zapobiegnie to rozlewaniu lukru.
Dekorujemy za pomocą rękawa cukierniczego , specjalnych pisaków , a pomagamy sobie łyżeczką i wykałaczkami.
Zabawy i radości przy tym co nie miara!