Tort mocno czekoladowy
Tort potrójnie czekoladowy z kremowym kremem z białej czekolady wbrew pozorom nie jest zbyt słodki, smaki są wyważone i idealnie się ze sobą komponują. Jest wilgotny i mocno czekoladowy coś co lubię od czasu do czasu. Ciężko się mu oprzeć. Polecam dla smakoszy czekolady.
Na biszkopt:
- 6-7 jajek ( waga w skorupkach 439g)
- 50 g kakao w proszku
- 160 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek - odstawić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao - odstawić.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając po łyżce cukru - gdy białko będzie sztywne tak że można miskę odwrócić miskę do góry nogami, dodać żółtka oraz mieszaninę mąki i delikatnie wymieszać trzepaczką.
- 300 ml śmietany
- 200 g białej czekolady
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
ponadto
- 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego
poncz
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 100 g białej - czekolady do posypania
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - odstawić.
Śmietanę ubić na sztywno dodać mascarpone oraz roztopioną i przestudzoną czekolad - zmiksować razem na końcu dodać sok z cytryny i wymieszać. Masę wstawić do lodówki by lekko stężała.
W międzyczasie nasączyć placki ponczem i posmarować dżemem wiśniowym. Krem podzielić na dwie części połowę rozsmarować na pierwszym placku, przykryć drugim a następnie wyłożyć resztę kremu i przykryć trzecim plackiem - wstawić do lodówki.
W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietanę kremówkę zdjąć z ognia i wymieszać z czekoladą - przestudzić do zgęstnienia, wylać na ciasto - wstawić do lodówki.
Białą czekoladę zetrzeć na tarce i obsypać boki oraz wierz tortu - wstawić na noc do lodówki.
Smacznego