Brunkager - duńskie pierniczki

Jest to taki mój świąteczny falstart, bo zasadniczo nie znoszę epatowania Bożym Narodzeniem w listopadzie. Grudzień jednak zaczyna się już za półtorej godziny, a poza tym chciałam jeszcze załapać się na akcję Kuchnia Skandynawska :) Brunkager to aromatyczne, duńskie pierniczki. Bardzo łatwo się je robi, a w prostocie tkwi ich urok :) Są smaczne i wyraźnie cynamonowe w smaku. Idealne do kawy lub herbaty :)
Zdjęcie - Brunkager - duńskie pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BRUNKAGER
500g mąki,
250g masła,
200g cukru,
125g miodu,
75g migdałów,
75g pokrojonej, kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki mielonego cynamonu,
½ łyżeczki mielonych goździków,
½ łyżeczki mielonego imbiru

Migdały zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić, zdjąć skórkę i posiekać.
Masło, cukier i miód umieścić w rondlu i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać migdały, kandyzowaną skórkę z cytrusów, cynamon, imbir i goździki. Wszystko wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy miodowej. Zagnieść ciasto i uformować z niego 2 wałki o średnicy 5cm. Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 6 godzin (można także do zamrażarki na 2 godziny).
Schłodzone wałki pokroić na plasterki grubości max. 0,5cm. Ciasteczka układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 8-10 minut, aż będą złociste. Gorące ciasteczka ostrożnie przełożyć na kratkę i wystudzić.
Pierniczki po upieczeniu są miękkie i ciągnące, później robią się kruche i twardawe. Aby zmiękły, należy przechowywać je zamknięte w puszce razem z kilkoma skórkami z jabłka. Co kilka dni skórki należy wymieniać.


(przepis z książki "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd")

Zdjęcie - Brunkager - duńskie pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
'Zdjęcie - Brunkager - duńskie pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Lebkuchen

Lebkuchen

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pierniczki najeżone bakaliami

Pierniczki najeżone bakaliami

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Pierniczki świąteczne
2

Pierniczki świąteczne

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu

Pepparkakor z mąki kasztanowej…

food² food²
Food Square

Kujawskie pierniczki  z rumem
1

Kujawskie pierniczki z rumem

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie

Lebkuchen - najlepsze pierniki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Sernik z masłem orzechowym
1

Sernik z masłem orzechowym

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bułki makowe

Bułki makowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Polvorones del Espíritu Santo - hiszpańskie polworony Ducha Świętego
1

Polvorones del Espíritu Santo…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Kruche ciasteczka cynamonowe

Kruche ciasteczka cynamonowe

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Keks - zdrowsza wersja bez cukru

Keks - zdrowsza wersja bez cuk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Klasyczne ciasto piernikowe

Klasyczne ciasto piernikowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty