Topielec jest bardzo łatwy do zrobienia i każdy, kto dysponuje mikserem, powinien sobie z nim poradzić ;) Jest on czymś pomiędzy biszkoptem a ucierańcem. Wilgotniejszy niż biszkopt, ale lżejszy niż klasyczne ciasto ucierane. Ma on jeszcze jedną zaletę - długo zachowuje świeżość i nawet na trzeci dzień był zupełnie dobry :)
W tym roku to mi przypadła fucha zrywania i przetwarzania porzeczek. Czerwone zamknęłam w słoikach w postaci galaretki, natomiast z czarnych upiekłam to ciacho. Bierzcie przepis i biegnijcie na targ po porzeczki- póki jeszcze są :)
zajadam je z tak wielką przyjemnością!
Świetny sposób na wykorzystanie pozostałych białek!
A dodatek marmolady to taka kropka nad I , która przyjemnie przełamuje słodycz kokosu.
Najchętniej wrzucam leśne owoce do ciast drożdżowych, nie wiem dlaczego ale to połączenie smakuje mi najbardziej. Kawałek tego rustykalnego strudla, kubek zimnego mleka, hamak w cieniu dębu, widok zachodzącego słońca i dobra książka to dla mnie scenariusz idealny...
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny sernik na zimno , który swoim smakiem przypomina znanego chyba wszystkim i lubianego drinka mojito. Słodki , a zarazem miętowy … lekki , kremowy …. po prostu pyszny!
W swoich zasobach „przepisowych” znalazłam przepis na delikatne ciasto z jabłkami. Nie jest skomplikowane a efekt końcowy wspaniały. Aromatyczny, delikatny puszek z jabłkami, wprost rozpływający się w ustach. Pycha!
Lato wszystkim nam kojarzy się z wszechobecnymi owocami sezonowymi. Proponuję wykorzystać je do przygotowania najprostszego z możliwych ciasta ucieranego zwanego też plackiem z owocami. Nie potrzeba robić wielkich zakupów, podstawowe składniki zazwyczaj mamy w domu: mąka, jajka, cukier, masło lub olej, maślanka.
Dziś przedstawiam przepis na jeden z moich ulubionych sezonowych deserów: jagodzianko-malinianki :-) Pyszne drożdżowe placuszki z jagodami, malinami i słodką kruszonką. Można zrobić wersję z samymi jagodami lub malinami, jednak mix także jest przepyszny. Polecam!
Tort bezowy, który zachwyca prostotą i smakiem. W środku chrupiąca beza z delikatną pianką, na wierzchu najłatwiejszy krem z mascarpone i kremówką, całość polana pysznym owocowym sosem.
Ciekawe i zaskakujące połączenie kawy z serem i malinami bardzo mi odpowiadało. Warstwa serowa dzięki dodatkowi śmietany jest bardzo delikatna i kremowa. Część z malinami: przepyszna.
Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho! Intensywnie kokosowe… delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i lubianego przez większość Pleśniaka.
Typowo letnia, łatwa i aromatyczna tarta. Przepyszna. Ja to lubię, jak warstwa ciasta jest cieniutka, warstwa kremu średnia, a posypka owocowa gruba jak nie powiem co.