Jagodzianki z miodem
Udało mi się znaleźć chwilę wolnego czasu i postanowiłam upiec jagodzianki z miodem. Ciasto nie należy do najłatwiejszych, bo jest dosyć luźne a na dodatek się klei. Należy je umiejętne podsypywać mąką podczas formowania bułeczek.
Warto się jednak pomęczyć dla efektu końcowego. Delikatne i puszyste, rozpływające się w ustach bułeczki z jagodami w środku. Pycha!
Przepis znalazłam w moich przepastnych zasobach karteczkowych wyciętych z gazet (z dość dużymi moimi modyfikacjami). Z podanego przepisu wyszło mi 15 bułeczek średniej wielkości.
Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 14 g suchych drożdży kilka kropel olejku waniliowego 80 g masła 250 mleka 2 jajka 4 łyżki miodu szczypta soli
Nadzienie jagodowe: 300 g jagód 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo: 1 rozmącone jajko zmieszane z łyżką mleka ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka wody
Sposób wykonania:
Mleko delikatnie podgrzać z miodem ( powinno być lekko ciepłe). Mąkę przesiać dodać o niej masło, jajka, sól olejek waniliowy, drożdże suszone i ciepłe mleko. Zagnieść dokładnie gładkie i jednolite ciasto, starając się nie podsypywać mąką. Można za pomocą miksera. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do czasu aż podwoi swoją objętość.
Jagody delikatnie wymieszać z bułką tartą i cukrem pudrem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 13 – 15 równych części. Podsypując mąką każdy kawałek ciasta spłaszczyć, nałożyć łyżkę nadzienia jagodowego, zlepić rogi ze sobą a następnie uformować bułeczkę. Gotowe jagodzianki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość dużych odstępach i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 -30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika, jagodzianki wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 17 – 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po wystygnięciu bułeczek cukier puder rozpuścić z odrobiną wody i wysmarować wierzch bułeczek. Smacznego :-)