Puszyste jagodzianki z kruszonką.
Jagodzianki.
Symbol beztroskiego dzieciństwa, sztandarowy letni wypiek i gwarancja brudnej twarzy przynajmniej w tej większej połowie.
Wiecie, tej z ustami…
Idealne na podwieczorek, śniadanie i zwyczajnie, bez okazji. Najlepsze!
Kto jadł tylko kupne jagodzianki powinien jak najszybciej udać się do kuchni i zabrać się za zagniatanie ciasta.
Dobrze wyrobione drożdżowe ciasto tak dostojnie wyrasta. Tak bardzo lubię na nie patrzeć, choć podobno nie powinnam tego robić. Babcia mówiła, że wtedy nie rośnie.
Rośnie… Sprawdziłam…
Ale przy najbliższej okazji znów sprawdzę. Tak dla pewności!
To najbardziej puszyste jagodzianki, jakie do tej pory mieliście okazję widzieć. Z tak niewielkiej ilości mąki można otrzymać pełną blachę pokaźnych rozmiarów bułeczek. Ale nie myślcie sobie, że są za wielkie dla Was. I tak sięgniecie po dokładkę!
Składniki:
(8-10 bułeczek)
- 350g mąki pszennej (typ 500-600)
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- 30g masła
- 30ml oleju roślinnego np rzepakowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- około 250g jagód
- kruszonka: łyżka masła, łyżka cukru pudru, 3-4 pełne łyżki mąki pszennej
Przygotowanie krok po kroku:
- Mleko podgrzej. Powinno być letnie.
- Masło rozpuść.
- Mąkę przesiej.
- Połącz mąkę z cukrem i drożdżami.
- Jajka rozmąć, odłóż 1-2 łyżki do posmarowania jagodzianek. Następnie rozmieszaj z mlekiem. Dodaj ekstrakt waniliowy.
- Rozmieszaj płyn w mące, a następnie zagnieć ciasto do połączenia się składników.
- Dodaj tłuszcz i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odstaw w ciepłe miejsce pod ściereczką na 45 minut lub do podwojenia objętości.
- Ponownie krótko zagnieć. Podziel na 8-10 części, wyrabiaj bułeczki, rozpłaszcz, wypełnij umytymi owocami (możesz dodać po pół łyżeczki cukru) i zaklej dokładnie. Układaj spodem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Z rozpuszczonej drugiej porcji masła, cukru pudru i mąki zagnieć kruszonkę.
- Wyrośnięte jagodzianki posmaruj odłożonym jajkiem i posp obficie kruszonką.
- Piecz w 170ºC przez około 25-30 minut na złoty kolor.
- Ostudź na kratce.
Smacznego!