Tarta z kremem i owocami leśnymi
Typowo letnia, łatwa i aromatyczna tarta. Przepyszna. Ja to lubię, jak warstwa ciasta jest cieniutka, warstwa kremu średnia, a posypka owocowa gruba jak nie powiem co. Szkoda, że alergicy takiej nie mogą. Dla nich mam taką tartę z owocami, też smaczna, choć nie będę ukrywać, że kremik na mascarpone przemawia do mnie głośniej.
Przygotować należy:
Na ciasto:
200 g mąki
100 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
30 g kakao
2 żółtka
szczyptę soli
lodowatą wodę
na krem:
500 g mascarpone
łyżka cukru z wanilią
3 łyżki cukru
3 żółtka
do dekoracji:
maliny, jeżyny, jagody i borówki
Owoce umyć i dobrze osuszyć. Suche składniki na ciasto wymieszać, dodać posiekane masło, żółtka i wyrabiać, dodając tyle wody, by masa nabrała elastycznej konsystencji. Wylepić ciastem formę na tartę (z powłoką nieprzywierającą, o średnicy ok. 26 cm), formując rant. Formę z ciastem włożyć do zamrażarki na 15-20 minut. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni (termoobieg), wyjąć ciasto, ponakłuwać widelcem, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 15 minut. Żółtka zmiksować z cukrami na puch, dodać ser i miksować, aż składniki się połączą. Wyłożyć na wystudzony spód, posypać owocami, lekko docisnąć. Przed podaniem schłodzić w lodówce.