Autorka książki Słodkości i słodycze, Alessandra Zecchini, prezentuje własną wersję. Ja napiszę tylko tyle - ciasto jest niesamowicie czekoladowe, bardzo intensywny smak!!!
Przedstawiam jedno z lepszych ciast, jakie miałam okazję jeść. Jeśli tylko je wypróbujecie, będziecie zachwyceni połączeniem migdałów i cytryny, które jest wyraźnie wyczuwalne w każdym kęsie.
Ciasto było bardzo pyszne, aromatyczne, wilgotne, a warstwa kremu z mascarpone i rumu dopełniała smaku. Nie należy do wysokich ciast, a raczej bardzo niskich, ale warto je zrobić, bo smak ma wspaniały.
Ciasto przepyszne, choć ... przez pośpiech masa kruszonki zawiera trzy razy więcej cukru niż powinna, ale nikt się nawet nie zorientował, więc następnym razem pozostanę przy tych proporcjach.
Przesmaczna, tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Tym razem bez wariacji w smaku (...) czy kształcie (...). Klasyka, która zawsze się sprawdza i którą serdecznie polecam.
Dzisiaj proponuję szarlotkę bawarską z dodatkiem budyniu. Przepis znalazłam w starym magazynie „Kuchnia” (niestety nie wiem w jakim numerze, ponieważ nie posiada już okładki).
Jak co roku na świątecznym stole pojawi się mój ukochany piernik przełożony marcepanem i polany czekoladą. Po prostu rozkosz dla podniebienia - jak mówi mój Tata i nie tylko on... Kochamy pierniki, takie korzenne, na miodzie od jego pszczółek, rozpływają się w ustach. Ciasto jest bardzo aromatyczne, już po pierwszym kęsie wiem, że powinnam go zrobić więcej, oj więcej...
Nie polewałam jej lukrem, niczym nie posypałam, bo jest tak delikatna i pysznie cytrynowa, że nic jej więcej nie potrzeba oprócz towarzystwa pysznej kawki lub gorącej herbaty;)
Od dawna miałam przeczucie, że połączenie jabłek i dzikiej róży będzie dobrze smakować. W spiżarni stał jeszcze samotny słoik rewelacyjnej konfitury różanej, którą nabyłam latem na pewnym stoisku w okolicach Puszczy Białowieskiej.
Gdy zobaczyłam je (...), wiedziałam, że to coś dla mnie. Kruche ciasteczka o smaku chałwy. Słodkie, z drobinkami kawy. Pyszne ! Oryginalny przepis pochodzi ze strony Israeli Kitchen
Wyszło połączenie warte grzechu, jest wilgotna, mega czekoladowa z wyczuwalnym miętowym akcentem. Idealna do herbatki albo kawki na tarasie, balkonie, w ogrodzie...
Zostały już ostatnie chwile na upieczenie Christmas Cake dlatego spieszcie się bo warto :-). To ciasto z bardzo dużą ilością bakali i dodatkiem brandy myślę że wam zasmakuje - jeżeli oczywiści lubicie bakalie
Ciasto czekoladowe z posmakiem kawowymi i kremem karmelowym. Jeżeli lubicie słodkie ciasta to to ciasto jest dla Was... Naprawdę jest warte polecenia - grzechem by było go nie spróbować... Polecam
Kolejny piernik jaki chcę Wam zaproponować pochodzi z Torunia. W orginalnym przepisie były ogromne ilości składników więc zredukowałam je do wymiarów tradycyjnej keksówki. W smaku piernik jest bardzo dobry choć struktura ciasta jest bardziej zwięzła niż w pulchnym no i występują tu bakalie ale to akurat jest wielka zaleta:)
Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z ciepłem domowego ogniska, z rodzinną atmosferą i przede wszystkim z pysznym jedzeniem. Ale nie takim przyniesionym ze sklepu, lecz zrobionym własnoręcznie, które zachwyca smakiem. Zapraszam więc do zrobienia korzennej rolady z pysznym nadzieniem twarogowym z makiem.