Babka czekoladowo-miętowa

Babka czekoladowo-miętowa
Jest to babka na bazie tego samego przepisu co babka czekoladowa - najlepsza, z tym że do tej dodałam świeżej mięty i do polewy likier miętowy. Wyszło połączenie warte grzechu, jest wilgotna, mega czekoladowa z wyczuwalnym miętowym akcentem. Idealna do herbatki albo kawki na tarasie, balkonie, w ogrodzie.... rozmarzyłam się....


Zdjęcie - Babka czekoladowo-miętowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru ( w oryginalnym przepisie jest 3/4 szklanki)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego - u mnie Danon ( w oryginalnym przepisie jest 1 szklanka)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • pół szklanki dobrej jakości ciemnego kakao
  • spora garść listków mięty - około 40-50 listków

Przygotowanie:
  • masło utrzeć mikserem do białości, dodać cukier, cały czas miksując
  • mąkę przesiać, dodać do niej proszek, sodę i kakao, wymieszać
  • do mała z cukrem wbijać po 1 jajku, zmiksować
  • dodawać do powstałej masy na przemian łyżkę mąki i łyżkę jogurtu - już na małych obrotach - tylko do połączenia się skladników
  • do wysmarowanej masłem i opsypanej kaszą manną formy przelać ciasto
  • piec w 150 stopniach około 50-60 minut, do suchego patyczka
  • wyjąć ciasto z piekarnika, zostawic na chwilę w formię do ostygnięcia
  • w tym czasie przygotować polewę: 50 ml mleka,30 ml likieru miętowego, 100 g deserowej czekolady, 25 g cukru, 25 g masła - zagotować mleko, dodać połamaną czekoladę, dokładnie rozpuścić, dodać cukier, masło - mieszać do uzyskania gladkiej, lśniącej polewy, na sam koniec dodać likier, wymieszać


Zdjęcie - Babka czekoladowo-miętowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSmacznego;)
p.s. ten uszczerbek z prawej strony na górze to.... robota synka, który nawet nie wiem kiedy oderwał kawałek i wciągnął;)
A na listkach mięty jest śnieg, tło zresztą to zaśnieżona ławka na balkonie;) - zdjęcie robione w ubiegłym tygodniu, w niedzielę Wielkanocną 8 kwietnia o 8.30 ;)

Kategorie przepisów