Rolada korzenna z nadzieniem twarogowym
Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z ciepłem domowego ogniska, z rodzinną atmosferą i przede wszystkim z pysznym jedzeniem. Ale nie takim przyniesionym ze sklepu, lecz zrobionym własnoręcznie, które zachwyca smakiem. Zapraszam więc do zrobienia korzennej rolady z pysznym nadzieniem twarogowym z makiem.
Ten korzenny zapach rozchodzący się po całym domu podczas pieczenia to już święta...
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki kakao - całość 100g
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka przypraw korzennych
- 10 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Ubite białka wymieszać delikatnie z żółtkami, rozpuszczoną margaryną oraz mąką wymieszaną wcześniej z kakao, przyprawami korzennymi i proszkiem do pieczenia. Całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyłożyć ciasto na bawełnianą ściereczkę, wcześniej obsypaną cukrem pudrem i zwinąć w rulonik - odstawić do przestudzenia.
Składniki na krem:
- 600 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
- 200 g białej czekolady
- 2 żółtka
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki maku
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10 -15 minut. W tym czasie utrzeć ser z żółtkami, do nich dodać białą czekoladę i cukier puder. Mak odsączyć z wody i dodać do masy serowej.
W drugiej misce ubić śmietanę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość wstawić do lodówki, by lekko stężało. Rozwinąć biszkopt i posmarować masą, następnie zwinąć z powrotem w rulonik.
Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
Składniki na dekorację:
- 1 białko
- cukier puder
- koraliki cukrowe
- mak
Białko wymieszać z cukrem pudrem - dodajemy tyle cukru, aby uzyskać dość gęstą masę. Polać ciasto lukrem, następnie udekorować makiem i koralikami cukrowymi - wstawić ponownie do lodówki, by wszystko zastygło.
Smacznego