Ciasto czkoladowe z kremem karmelowym
Ciasto czekoladowe z posmakiem kawowymi i kremem karmelowym. Jeżeli lubicie słodkie ciasta to to ciasto jest dla Was... Naprawdę jest warte polecenia - grzechem by było go nie spróbować... Polecam
forma 24 cm
- 6 jajek (oddzielnie żółtka od białek)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - zmielonej
- 1/2 szklanki cukru
na krem
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 500 ml świeżej śmietany 30 %
- 1/4 szklanki wody
- 3,5 łyżeczki żelatyny
poncz na dwa placki
- 1/4 szklanki likieru kawowego lub rumu
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
ponadto
- garść płatków migdałowych
- 2 kostki startej czekolady
W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać sok z cytryny i likier - takim ponczem nasączyć placki ciasta.
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier, następnie delikatnie wymieszać z żółtkami oraz mąką, kawą i kakao. Ciasto przelać do blachy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta.
Puszkę mleka zalać wodą i gotować na średnim ogniu ok 2,5 godziny tak aby puszka była cały czas zakryta wodą. Po tym czasie wyjąc i wystudzić. Zimną puszkę otwieramy i przekładamy karmel do miski - zmiksować go na gładki krem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać masę karmelową - połączyć z ubitą śmietaną -odstawić. W zimnej wodzie namoczyć żelatynę następnie całość podgrzać na parze lub w mikrofali i przestudzić. Rozpuszczoną żelatynę szybko mieszam z kremem - wstawiam na chwilę do lodówki by lekko stężało.
W międzyczasie przekroić ciasto na dwa placki i nasączyć ponczem - przełożyć kremem a odrobinę zostawić do posmarowania góry - posypać płatami migdałów i startą czekoladą.
Smacznego