Piernik toruński

Piernik  toruński

Kolejny piernik jaki chcę Wam zaproponować pochodzi z Torunia. W orginalnym przepisie były ogromne ilości składników więc zredukowałam je do wymiarów tradycyjnej keksówki. W smaku piernik jest bardzo dobry choć struktura ciasta jest bardziej zwięzła niż w pulchnym no i występują tu bakalie ale to akurat jest wielka zaleta:)

Zdjęcie - Piernik  toruński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Kuchnia polska, dania na każdą okazję


Składniki:

  • 250 g mąki żytniej
  • 250 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 200 g miodu
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 100 g suszonej śliwki

Masło utrzeć z cukrem do białości dodając stopniowo żółtka  a następnie miód. Białka ubić na sztywno. Miód podgrzać w garnku, wystudzić.  Do masy maślano-miodowej dodać bakalie, oba rodzaje mąki, proszek, sodę, przyprawę do piernika. Wymieszać i dodać pianę z białek. Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż włożony patyczek będzie suchy.

Smacznego:)

Kategorie przepisów