Piernik toruński
Kolejny piernik jaki chcę Wam zaproponować pochodzi z Torunia. W orginalnym przepisie były ogromne ilości składników więc zredukowałam je do wymiarów tradycyjnej keksówki. W smaku piernik jest bardzo dobry choć struktura ciasta jest bardziej zwięzła niż w pulchnym no i występują tu bakalie ale to akurat jest wielka zaleta:)
Źródło: Kuchnia polska, dania na każdą okazję
Składniki:
- 250 g mąki żytniej
- 250 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 200 g miodu
- 200 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 100 g suszonej śliwki
Masło utrzeć z cukrem do białości dodając stopniowo żółtka a następnie miód. Białka ubić na sztywno. Miód podgrzać w garnku, wystudzić. Do masy maślano-miodowej dodać bakalie, oba rodzaje mąki, proszek, sodę, przyprawę do piernika. Wymieszać i dodać pianę z białek. Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż włożony patyczek będzie suchy.
Smacznego:)