Ciasto różano-jabłkowe
Od dawna miałam przeczucie, że połączenie jabłek i dzikiej róży będzie dobrze smakować. W spiżarni stał jeszcze samotny słoik rewelacyjnej konfitury różanej, którą nabyłam latem na pewnym stoisku w okolicach Puszczy Białowieskiej. Bardzo polecam to miejsce, także do zakupu różnorakich miodów. Wracajac do ciasta, to muszę nieskromnie powiedzieć, że wyszło bardzo smaczne, przynajmniej dla mnie i jeszcze kilku innych osób ;)
Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki konfitury z płatków dzikiej róży
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
60g roztopionego masła
2 jabłka
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić na małe plasterki. Wymieszać mikserem masło, cukier, konfiturę różaną i jajko. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Wyrpbić ciasto. Podzielić na dwie częsci i jedna z nich wyłożyć dno tortownicy. Następnie ułożyć warstwę jabłek i przykryć warstwą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez okolo 50 minut.