Ciasto różano-jabłkowe

Zdjęcie - CIASTO RÓŻANO - JABŁKOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od dawna miałam przeczucie, że połączenie jabłek i dzikiej róży będzie dobrze smakować. W spiżarni stał jeszcze samotny słoik rewelacyjnej konfitury różanej, którą nabyłam latem na pewnym stoisku w okolicach Puszczy Białowieskiej. Bardzo polecam to miejsce, także do zakupu różnorakich miodów. Wracajac do ciasta, to muszę nieskromnie powiedzieć, że wyszło bardzo smaczne, przynajmniej dla mnie i jeszcze kilku innych osób ;)

Składniki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki konfitury z płatków dzikiej róży
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
60g roztopionego masła
2 jabłka

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić na małe plasterki. Wymieszać mikserem masło, cukier, konfiturę różaną i jajko. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Wyrpbić ciasto. Podzielić na dwie częsci i jedna z nich wyłożyć dno tortownicy. Następnie ułożyć warstwę jabłek i przykryć warstwą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez okolo 50 minut.

Przepisy z tych kategorii

Szybkie ciasto – rolada z jabłkami
3

Szybkie ciasto – rolada z jabł…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jabłecznik z kokosową  bezą
1

Jabłecznik z kokosową bezą

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Puszysty jabłecznik z nutą cytryny
3

Puszysty jabłecznik z nutą cyt…

Beti Beti
kruche babeczki

Szarlotka
4

Szarlotka

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Tort z musem jabłkowym i bitą śmietaną
1

Tort z musem jabłkowym i bitą…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone