Śledzie wyciągamy z zalewy odsączamy i siekamy dość drobno. Korniszony kroimy w małą kosteczkę. Grzybki marynowane najlepiej leśne odcedzamy i siekamy...
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć potraw z ryb. Nie przepadam za karpiem dlatego co roku przed świętami eksperymentuję, poszukując nowego, smacznego przepisu, na inne gatunki ryb. W tym miejscu chcę podzielić się z Wami bardzo prostym przepisem dzięki któremu wyczarujecie pyszne, pełne naturalnych aromatów danie. Oprócz tego, że jest kolorowe, cudnie pachnie i smakuje to przygotowanie go zabiera tylko 20 minut.
Jednym znajbardziej lubianych przeze mnie sposobów na śledzia są właśnie matiesy z cebulką w koperku. To bardzo prosta wersja ale na tyle pyszna, że mogę ją polecić również na świąteczny stół. Wszystkie składniki idealnie się komponują ze sobą.
Dla smakoszy kawy filiżanka tego gorącego napoju to niemalże rytuał. Ja do nich nie należę, ale w te święta postanowiłam i ją nieco przystroić ;) Wzorując się na strojnej choince dodałam słodki, piernikowy akcent do kawy, uzupełniając smak laską wanilii...
Wypróbowałam i mogę śmiało polecić na święta pyszną sałatkę śledziową z porem i czerwoną fasolą. Na początku nie umiałam wyobrazić sobie śledzia z fasolą ale sałatka jest naprawdę znakomita. Śledź i por nadają ostrego smaku tej sałatce a fasola jakby ją łagodzi.
Macie ochotę na genialny sobotnio-niedzielny obiad? Moją propozycją jest wolno pieczone mięsko z łopatki. Rozpływa się w ustach, ma skoncentrowany smak. Idealne.
Miękkie, lekkie i puszyste. Przesmaczne! Mimochodem sięgasz po następnego, i następnego... ostatecznie nie potrzeba dużo czasu, by nic po nich nie zostało :)
Słodki i puszysty mus, delikatnie przełamany smakiem Amaretto rewelacyjnie komponuje się z kwaskową masą żurawinową. Całość smakuje świątecznie, a prezentuje się elegancko. Deser idealny na przedświąteczną niedzielę! Mus z białej czekolady z żurawinową wkładką
To kolejna potrawa, która co roku gości na moim świątecznym stole. Tak przygotowany śledź jest orzeźwiający dzięki dodatkowi kwaskowatego jabłka i aromatyczny za sprawą skórki cytrynowej.
Zdecydowanie. To te wygrały konkurs na najlepsze świąteczne łakocie. Musiałam pochować je na dnie puszek, żeby nie wyjadł od razu wszystkich. (...) Dlatego dumna z nich jestem niesłychanie i polecam Wam upiec przed Świętami - choć wyglądają niepozornie, smakują rewelacyjnie. Po prostu nie można się w nich nie zakochać, i już.