Kawa waniliowo-piernikowa

Kawa waniliowo-piernikowa
Zdjęcie - Kawa waniliowo-piernikowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kawa waniliowo-piernikowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki startej czekolady
Przygotowanie Do garnuszka wlać wodę, wsypać cukier oraz kawę z przyprawą do piernika i podgrzewać do połączenia się składników, po czym odstawić.


Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać nasionka - przełożyć do drugiego garnuszka, wlać mleko i podgrzać, ale nie gotować. Połączyć z mieszanką kawową i przelać do szklanek.


Teraz ubić szybko mocno schłodzoną śmietanę - przełożyć do szprycy i udekorować kawę, posypując odrobiną czekolady.



Przepis pochodzi z magiawkuchni.blox.pl

Kategorie przepisów