Unikatowe połączenie miodu i aromatycznych przypraw tworzy smak na tyle niepowtarzalny, że nie da się go porównać z niczym innym. Piernik jest jednym z najstarszych ciast; to synonim zdrowia i szczęścia.
Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.
Po przepis sięgnęłam do Småkager: kræs for slikmunde, czyli bardzo apetycznej książki pełnej przepisów na najróżniejsze małe słodkości. Znalazłam nieco mniej znaną wersję, z dodatkiem marcepanu, i to takie postanowiłam upiec. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - wszystkim, którzy próbowali, bardzo smakowało.
Dla tych co jeszcze nie upiekli pierniczków, mam przepis idealny. Bez czekania, bez zwlekania, bez odkładania ciasta na kilka dni. A upieczone pierniczki miękną w ciągu 2 dni.
Czerwony nos Rudolfa pewnie niejeden już widział ;), u nas też zagościł na ciasteczkach. Rudolfy wypromowała już jakiś czas temu Dorotus ale ja upiekłam zamiast spodu waniliowego, pyszne i aromatyczne ciasteczka korzenne.
Polworony to przede wszystkim hiszpańskie ciasteczka bożonarodzeniowe, ale również świetnie spisują się jako słodka przekąska na Sylwestra. Właściwe to przekąska dobra na każda okazję, bo kto raz zrobił polworony, ten jest ugotowany (tfu! upieczony). Nie dość, że ciasteczka są przepyszne, a i bardzo łatwe do zrobienia. Najprostsze polworony, z samych migdałów, stanowią na dodatek doskonały punkt wyjścia do eksperymentowania ze smakami.
Przepis na Świąteczne ciasteczka Rudolfy, które przygotowaliśmy dla Świętego i jego ekipy. Miały to być ciastka na bazie masła orzechowego. Jednak ciężko je przygotować, gdy okazuje się, że zabrakło masła orzechowego. ;) Zmieniałam więc koncepcję i powstały zupełnie inne ciasteczka z pastą sezamową
Pachną i smakują świętami. Są bardzo wdzięcznym wypiekiem- do ich przygotowania można zaangażować dzieci. Wycinanie kształtów i dekorowanie to świetna zabawa dla dużych i małych domowników. Pierniki najlepiej przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ po upieczeniu mogą zrobić się twarde.
Tak się zastanawiam czy może być coś piękniejszego niż trzy pokolenia biorące czynny udział w świątecznych przygotowaniach....? Jednym z nich mogą stać się pierniki. Niejedna babcia ma w głowie doskonały przepis na ciasto piernikowe, a młodszym nie brakuje wyobraźni w dekorowaniu. Pierniki na święta być muszą- miękkie czy twarde, z nuta pomarańczy i masą korzennych przypraw, które zawsze przygotowujemy na świeżo.
Kolejne pierniczki, które przygotowałam przed świętami to pierniczki na drożdżach. Miały wyjść pulchne, jednak u mnie takie nie są, może za mocno wałkowałam ciasto,a może to wina drożdży. Nie wiem, jednak smak pierniczków rekompensuje wygląd, więc nie ma co narzekać. Są smaczne :)
Jeśli nie macie więc czasu na czekanie przez kilka godzin, by świąteczne ciasto zdążyło się upiec, a w przypadku sernika także wolno (by nie popękał) ostygnąć, polecam pobawić się formą i przygotować serniczki w mini wersji- upiec je po prostu w formie na muffinki.
Margarynę, miód, cukier roztopić, do tego dodać kakao, rozgnecione goździki, mielony cynamon i przyprawę do piernika, wszystko zagotować i wystudzić. Po wystudzeniu dodać roztrzepane jajka, śmietanę, wymieszać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę...
Kolejny przepis na piernik, bo rok temu upiekłam równie pyszny piernik, ale przekładany dodatkowo marcepanem. (...)
Ten przepis jest bardzo prosty, nie wymaga użycia miksera i naprawdę świetnie smakuje.