Pierniczki śmietankowe
Dla tych co jeszcze nie upiekli pierniczków, mam przepis idealny. Bez czekania, bez zwlekania, bez odkładania ciasta na kilka dni. A upieczone pierniczki miękną w ciągu 2 dni.
Składniki:
( na około 80 sztuk małych ciasteczek )
* około 3-3,5 szklanki mąki pszennej
* 1,5 szklanki miodu
* 3/4 szklanki cukru
* 2 jaja
* 1 żółtko
* 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
* 1 płaska łyżeczka amoniaku
* 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej
* opcjonalnie 1-2 łyżeczki kakao ( dla uzyskania ciemniejszego koloru pierniczków )
Wykonanie:
W rondelku podgrzać miód, dodać cukier - rozpuścić. Do rozpuszczonego syropu miodowo-cukrowego dodać jaja - szybko zmiksować, ażeby jajka się nie ugotowały.
W śmietance rozmieszać amoniak - całość dodać do syropu. Na koniec wsypać przyprawę korzenną i pół szklanki mąki - zmiksować. Pozostawić do wystygnięcia.
Na stolnice/blat przesiać mąkę ( na początek 2 szklanki ), na mąkę wyłożyć masę miodową - zagniatać ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto powinno być niezbyt twarde, aczkolwiek na tyle zwięzłe, żeby dało się je wałkować.
Zagniecione ciasto wałkować na grubość 1 cm, wykrawać foremkami ciasteczka.
Pierniczki piec w 200 stopniach C około 12-13 minut.
Smacznego !