Piernik przekładany na „ostatnią chwilę”
Kolejny przepis na piernik, bo rok temu upiekłam równie pyszny piernik, ale przekładany dodatkowo marcepanem. Przepis tutaj.
Ten przepis jest bardzo prosty, nie wymaga użycia miksera i naprawdę świetnie smakuje.
Składniki:
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 3 płaskie łyżeczki kakao
- 100 g masła
- 1,5 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
do przełożenia:
- 250 g powideł śliwkowych
polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
dekoracja:
- śliwki suszone do dekoracji
Zaczynamy od nagrzania piekarnika na 180°C.
W małym rondelku podgrzewamy masło, kakao, przyprawę piernikową oraz miód. Mieszamy i podgrzewamy do połączenia i rozpuszczenia się składników. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko, mieszamy, dodajemy jajka i ponownie mieszamy.
Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy masę z rondelka do mąki i mieszamy wszystko rózgą. Nie mieszamy za długo, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Po upieczeniu należy piernik wystudzić i przekroić poziomo na dwa blaty. Następnie smarujemy dolny płat powidłami i przykrywamy górnym płatem.
Polewa:
W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę i masło. Po połączeniu się masła i czekolady smarujemy polewą nasz piernik i odstawiamy w chłodne miejsce.
Piernik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.