Dziś zapraszam na ciasto, które przypadnie do gustu zwłaszcza wielbicielom bananów. Sernik z dodatkiem tych owoców upiekłam już jakiś czas temu, ale dopiero teraz doczekał się on publikacji. Bardzo kremowy, mazisty, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem dojrzałych bananów, posmakuje z pewnością wielu z Was.
Spodziewajcie się więc w tym miesiącu głównie inspiracji bożonarodzeniowych z mojej strony. Na dobry początek serwuję Wam przepis na kruche ciasteczka korzenne.
Chętnie ciasto dzielę na porcję, formuję bułki, rogaliki i różne zawijańce, ale czasem mam ochotę na coś bardziej ambitnego. A zbliżające się święta to idealny moment, aby przetestować nowy sposób zaplatania słodkiego ciasta w gwiazdę. Jestem pewna, że ta cynamonowa gwiazda będzie błyszczała na Waszym świątecznym stole i zbierała same komplementy od rodziny.
Mini serniczki z makiem to kawałek pysznego seromakowca dla każdego. Wystarczy postawić je na świątecznym stole i każdy łasuch może sięgać po nie do woli. Oprócz tego piecze się je znacznie szybciej niż tradycyjne ciasto, więc to dodatkowa zachęta do ich przygotowania.
To pomysł na świąteczny deser „last minute” lub na wykorzystanie resztek masy makowej pozostałej po pieczeniu makowca lub przygotowaniu klusek z makiem.
Niesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe.