Mini serniczki świąteczne
Wiem, że przed Świętami każda wolna minuta jest na wagę złota, a nic nie sprawia takiej radości, jak kolejna odhaczona pozycja na liście „do zrobienia”.
Jeśli nie macie więc czasu na czekanie przez kilka godzin, by świąteczne ciasto zdążyło się upiec, a w przypadku sernika także wolno (by nie popękał) ostygnąć, polecam pobawić się formą i przygotować serniczki w mini wersji- upiec je po prostu w formie na muffinki.
Moje serniko-babeczki zrobiłam z przepisu, jaki niedawno gościł na blogu na sernik tradycyjny. Jedynym odstępstwem jest czekoladowa polewa, jaką przybrałam serniczki.
Ponieważ proporcje są na sporą blachę ciast, proponuję zmniejszyć je o połowę, by uzyskać około 20 porcji ciasta.
Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 225 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- masło - 25 g, miękkie
- cukier - 50 g
- jajko - 1 szt
- mleko - 45 ml
- masa
- twaróg - 725 g, trzykrotnie mielony
- cukier - 150 g
- jajko - 4 szt, białka i żółtka odddzielnie
- mąka ziemniaczana - 50 g
- sok z cytryny - 3 łyżki
- naturalny ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- śmietanka kremóka - 250 ml
Spód: W malakserze wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz masło i jajko. Ciągle miksując wlej mleko. Ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję. Przełóż je na dna foremek do pieczenia muffinek (wyłożonych papierowymi papilotkami), rozłóż palcami równą warstwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC. Piecz ok. 10 minut, przestudź.
Masa serowa: Ser utrzyj z cukrem i żółtkami. Wmieszaj mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i sól. Śmietankę lekko ubij, dodaj delikatnie do masy serowej.
Białka ubij na sztywną pianę. Połącz partiami, mieszając łopatką, z masą serową.
Przełóż na podpieczone spody "babeczek".
Wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Wierzch może się lekko zarumienić. Pozostaw do zupełnego ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami. Zupełnie już ostudzony sernik przechowuj w lodówce.