Pierniczki na drożdżach
Kolejne pierniczki, które przygotowałam przed świętami to pierniczki na drożdżach. Miały wyjść pulchne, jednak u mnie takie nie są, może za mocno wałkowałam ciasto,a może to wina drożdży. Nie wiem, jednak smak pierniczków rekompensuje wygląd, więc nie ma co narzekać. Są smaczne :)
Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki, dodaję do 9 Festiwalu Pierniczków.
Składniki:
*2 szklanki mąki pszennej
*1 jajko
*1/2 szklanki cukru pudru
*1 czubata łyżka miodu
*2 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam 3 łyżeczki)
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*25 g świeżych drożdży
*40 g miękkiego masła
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, następnie dodać drożdże. Całość wymieszać.
Do suchych składników dodać płynne razem z jajkiem. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec około 10 – 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Smacznego :)