Grillowane piersi kurczaka z mozzarellą i pomidorami w kieszonce
Grillowane piersi kurczaka z mozzarellą i pomidorami w kieszonce
Najbardziej popularnym mięsem na grilla jest bezapelacyjnie karkówka. Obok niej na ruszcie często lądują żeberka, kiełbaski, skrzydełka. Piersi z kurczaka, ze względu na brak tłuszczu i możliwość szybkiego przesuszenia, są raczej pomijane. Jednak z odpowiednią oprawą również świetnie nadają się na ruszt. A nafaszerowane mozzarellą, suszonymi pomidorami i później zawinięte w szynkę są w stanie przeciągnąć na swoją stronę nawet niektórych wielbicieli karkówki. Spróbujecie ?
Składniki na 4 porcje: 4 piersi kurczaka, po ok. 200g każda
160 g mozzarelli
8 płatów suszonych pomidorów
2 łyżki oleju Kujawski z bazylią
8 plastrów szynki długodojrzewającej
sól i pieprz
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Odkroić od spodu odstające małe części (zachować do innej potrawy). Każdy kawałek naciąć z boku na całej długości, aby powstała kieszonka. Mięso natrzeć (z zewnątrz i od środka) olejem z bazylią, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć na bok. Mozzarellę i pomidory pokroić w paski. Do przygotowanych wcześniej kieszonek nałożyć nadzienie. Każdą porcję mięsa zawinąć w dwa plasterki szynki. Grillować na tacce przez 10-12 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną cukinią i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego! Już niedługo ten przepis znajdziecie w e-booku powstałym w wyniku współpracy z serwisami Z pierwszego tłoczenia oraz Fooder.
Składniki na 4 porcje: 4 piersi kurczaka, po ok. 200g każda
160 g mozzarelli
8 płatów suszonych pomidorów
2 łyżki oleju Kujawski z bazylią
8 plastrów szynki długodojrzewającej
sól i pieprz
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Odkroić od spodu odstające małe części (zachować do innej potrawy). Każdy kawałek naciąć z boku na całej długości, aby powstała kieszonka. Mięso natrzeć (z zewnątrz i od środka) olejem z bazylią, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć na bok. Mozzarellę i pomidory pokroić w paski. Do przygotowanych wcześniej kieszonek nałożyć nadzienie. Każdą porcję mięsa zawinąć w dwa plasterki szynki. Grillować na tacce przez 10-12 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną cukinią i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego! Już niedługo ten przepis znajdziecie w e-booku powstałym w wyniku współpracy z serwisami Z pierwszego tłoczenia oraz Fooder.