Łosoś z rusztu z pikantną salsą i batatami
Ma piękne pomarańczowo-różowe mięso oraz mnogość witamin i minerałów niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Łosoś, bo o nim mowa, jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb. Zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na wzrok, pamięć, funkcjonowanie naczyń krwionośnych, serca, mózgu. Ryba ta jest również bogatym źródłem innych składników odżywczych, takich jak selen, jod, wapń oraz witaminy z grupy B, D i E. Specjaliści twierdzą, że spożywanie łososia wspomaga gospodarkę hormonalną i funkcjonowanie układu odpornościowego. Spożywanie go jest szczególnie wskazane w przypadku dzieci i osób starszych, a także osób przebywających na diecie. Z uwagi na wysoką przyswajalność białka łosoś stanowi idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię oraz wszystkich, którzy cenią zdrowy tryb życia. Jedzmy więc łososia na zdrowie!
Składniki:
Łosoś:filet z łososia ze skórą
2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
sól
pieprz cytrynowy
Salsa:
1 pęczek natki pietruszki
1 czerwona papryczka chili
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki kaparów z zalewy
sól
Bataty:
2 duże bataty
2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
pieprz cytrynowy
łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, smarujemy olejem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie pieczemy na ruszcie lub patelni grillowej z obu stron, najpierw stroną ze skórą do dołu.
Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy olej, kapary i drobno pokrojoną natkę pietruszki i pozbawioną gniazd nasiennych papryczkę chili.
Bataty obieramy, kroimy w półplastry, wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Posypujemy pieprzem cytrynowym, oregano, polewamy olejem, mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 minut.